Цветелина Бориславова – дъщерята на Държавна сигурност 29.10 | 11:25

Истината за жената олигарх

От Филипа Тодева

Коя е Цветелина Бориславова? Крехката на вид дама е известна с коравия си нрав, очевидно кален в бизнес партнирането и личния живот с хора като Румен Николов – Пашата и Бойко Борисов, пише вестник "Репортер" в обширен анализ, посветен на известната банкерка.

Изданието започва представянето ѝ като "дъщерята на Държавна сигурност".

Бориславова израства в чужбина. Баща ѝ Борислав Карагьозов е служител на Първо главно управление на Държавна сигурност. Работил е в посолствата на България в САЩ, Индонезия и Румъния. 

От дългия живот зад граница Бориславова извлича умението да се справя добре с чуждите езици. А това в края на комунистически режим заедно с високопоставени контакти са гаранция за добра кариера. А високопоставени контакти има. И то в повече. 

За девойката освен бащата се грижи и свекърът. Бившият ѝ съпруг Стефан Абаджиев, от когото има две дъщери, е син на Иван Абаджиев, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и посланик в Румъния. Преди 1989 г. Цветелина е учила в Букурещ философия, а в България е завършила английска, испанска филология и международни икономически отношения. 

С тази визитка и вече споменатите контакти мястото ѝ във външнотърговските дружества е гарантирано. Мечтата за висшата номенклатура на Живковия режим е лесно постигната от Цветелина. Тя заема позиция в небезизвестното "Инко", превърнало се впоследствие в инкубатор за банкери, политици и не съвсем обикновени шмекери. 

В първите години на прехода съдбата и кариерата на Бориславова са неясни. Очевидно обаче в нея е проговорил усетът, че на правата комунистическа вяра идва краят и човек трябва да се ориентира към нещо по-материално. 

Какво по-материално от Бойко Борисов. Някогашният охранител на Тодор Живков, който по-късно се издига до главен секретар на МВР, кмет на София и премиер на България, тогава все още е съвсем начинаеща мутра, пише в. "Репортер".

Градската легенда разказва, че Борисов среща дамата на сърцето си в автосервиз. Той е женен, тя е омъжена, но между тях пламват чувства. Развеждат се и от 1992 г. заживяват на семейни начала.

Годините след 1989 г. принадлежат на политическите шмекерии, яростни политически емоции и на първото силово завземане и разпределение на бизнес. Появява се феноменът "борец", еволюирал до "застраховател", а после обикновен "охранител".

След като Бориславова се прикрепя към Бойко, той я прави съдружник в редица фирми с мутренска репутация. Така дамата с няколко висши образования се оказва съсобственик и управител на "Интер прайм тобако" заедно с един вождовете на СИК – Румен Николов – Пашата. Фирмата е един от големите играчи в дистрибуцията на цигари в началото на 90-те. 

Бориславова става и съдружник на Бойко Борисов във фирмите "ИПОН", "ИПОН – 2", съсобственик и управител на "Сириус - 2", на разни представители на офшорки. Годините са бурни, а мутренската борба е безмилостна. Много от водещите играчи плащат с живота си. 

Сред тях за малко да се окаже и самата Бориславова. През 1997 г. джипът ѝ е взривен, а Цветелина оцелява по чудо. Возилото избухва, докато го отключвала с дистанционното. Цветелина претърпява поредица от операции на главата. 

Година по-рано, през 1996 г., в страната се е развихрила банкова криза. Частните финансови институции фалират една след друга. Със спестяванията си са завлечени милиони вложители. Техните пари преминават в ръцете на кредитни милионери и новоизлюпени богаташи. 

Тогавашният премиер Жан Виденов пада от власт и на негово място идва председателят на опозиционния блок СДС Иван Костов. Новият министър-председател е в тесни приятелски връзки с ресторантьора Славчо Христов – човек от кръга СИК, към който гравитира и Бойко Борисов. 

От ресторанта на Славчо Христов – "Олимп" идва името на т.нар. приятелски кръг "Олимп" – хора от ръководството на СДС, които се събират в ресторанта и преразпределят зоните на влияние в страната. Там те обсъждат и впоследствие приватизират държавни фирми, определят победителите в най-големите конкурси за обществени поръчки и усвояват предприсъединителни фондове на ЕС. По времето на Костов СИК измества ВИС-2 от лидерските позиции в охранителния бизнес.

Бойко Борисов и Цветелина са бизнес партньори с един от босовете на СИК – Румен Николов – Пашата, и по тази линия са добре познават Славчо Христов. Познанство, което по-късно в годините преминава в стройна бизнес организация. 

При управлението на Костов Христов придобива контрол над водещите ни курорти – Златни пясъци, Пампорово и на "Бороспорт", която стопанисва Боровец. 

Освен в туризма Славчо Христов има и интереси във финансовия сектор. Чрез система от офшорки в края на управлението на СДС през 2000 г. той притежава над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния ѝ съвет. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка. Двете се обединяват и получават името СИБанк.

Вестник "Репортер" твърди, че сделката става с политически протекции, защото шефката на "Банков надзор" в БНБ Емилия Миланова като кума на премиера не могла да откаже на премиерския приятел Славчо. БРИБанк се ангажира да плати 80,1 млн. лв. на кредиторите на Стопанска банка. 

Империята "Олимп" слага ръка над военнопромишления комплекс в България. Стопанска банка беше сред основните кредитори на предприятията от ВПК. А бившата БРИБанк беше и агент по приватизацията на "Арсенал", "Бета", "Пима" и "Трема".

Близки до СИБанк РМД-та и с пари на финансовата институция купуват и най-апетитните парчета от българските летни и зимни курорти.

"Бороспорт" – дружеството, което стопанисва любимия на видните СДС кадри зимен курорт, е приватизирано от РМД "Самоков Боровец 21" за цена от 4,9 млн. долара, платени в брой. През 2001 г. "Турист инвест" – Цюрих, купува 60% от "Пампорово" АД срещу 11 млн. долара в брой. Банката на Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите "Пиринска Бистрица" и "Санданска Бистрица". Общата предложена сума от РМД е 65 млн. долара. 

През банката започват да минават всички държавни плащания – на НОИ, БТК, НЕК, МВР, митници и др. След скандалната приватизация на "Нефтохим – Бургас" банката започва да обслужва и парите на "Лукойл". Малко след това охранителната фирма на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова "Ипон", която охранява обекти на Славчо Христов, сключва договори за охрана с "Лукойл", "Мобилтел" и фирми, близки до властта.

Това са годините, в които Бориславова получава бойното си кръщение в правенето на бизнес с държавата. Връзката Борисов – Бориславова – Христов се задълбочава все повече. 

СИБанк се превръща в държава в държавата. Към нея текат парите на много държавни фирми и институции. Около нея се структурират отрасли, сектори и предприятия с предсказуемо добро бъдеще. С държавна подкрепа една българска банка се превръща в ключов фактор за икономиката на страната. За по-малко от три години тя успява да сложи ръка на военнопромишления комплекс, на основни предприятия в индустрията и транспорта, да навлезе мощно в туризма.

Затова и контролът над банката е жизненоважен, защото на практика означава контрол над държавата. 

В началото на 2001 г. на сцената у нас се появява митичната фигура на Симеон Сакскобургготски. Бившият монарх обявява планове да влезе в политиката, а в страната през юни има избори. 

По време на визитите си из страната царят е охраняван от фирмата на Борисов и Бориславова. Бойко лично е на метри зад Симеон. Владеещата испански Цветелина пък го играе компания на царската съпруга Маргарита. 

Така тандемът Цветелина – Бойко подготвя почвата за последвалото си изстрелване при управлението на НДСВ. 

Новата политическа власт си има и нови любимци. Сред тях безспорно е Цветелина Бориславова. Цветелина е член на управителния съвет на "Бентонит" и ОЦК, които са акционери в СИБанк на Славчо Христов.

Близостта между банката и фирми от металургичния сектор не е случайна. Още като държавна банка преди 1989 г. Стопанска банка е натоварена със задачата да обслужва предприятията от сектора. През нея минават кредитирането, както и депозитните сметки на предприятията. В знаменателен се превръща случаят "Кривой рог", който намира разрешението си при управлението на НДСВ (виж карето).

След като поема контрола над СИбанк, Цветелина се заема да изчисти имиджа й от офшорки. Офшорните фирми излизат окончателно от банката през май 2003 г., когато Бориславова изкупува от "Ванкарем Лимитед" 4,065 % от капитала на СИБанк.

Още толкова придобива и Светослав Божилов (бивш главен прокурист на БРИбанк, основател на банката, заедно с Емил Кюлев). Делът от 8,895% на друга офшорка – "Бидефорд трейдинг", се разпределя между членове от ръководството на банката.

Казанлъшкото предприятие "Руно", което също е собственост на Цветелина, купува 4,825%, притежавани преди това от "Менцел трейдинг лимитид". С още няколко врътки чрез друга фирма от Казанлък "Катекс" Цветелина придобива нови дялове в банката.

Делото "Кривой рог" е един от най-оплетените юридически казуси, които някога са били гледани от български съд. Интересът към делото се подхранва от голямата сума на иска, предявен от СИБанк, който е за близо 30 млн. лева. Кредитната институция наследява вземането от фалиралата Стопанска банка, чиито активи са купени през юни 2000 г. Доказателство за мащаба на интересите, които това дело преплита, е и рекордно високата държавна такса, платена от СИБанк. Според адвоката на банката Антон Андонов тя е близо 1,4 млн. лева.

Спорът за парите от "Кривой рог" има вече 15-годишна история. Става дума за участие на "Стопанска" в изграждането на миннообогатителния комбинат "Кривой рог", намиращ се на територията на Украйна, по силата на междуправителствена спогодба от 1988 г. Страни по тази спогодба са България, Русия и Украйна. По-късно с правителствено постановление държавната по онова време Стопанска банка е била задължена да преведе 24,6 млн. германски марки в руската Внешекономбанк. Това е била стойността на българската вноска в проекта. Заедно с лихвите вземането днес надхвърля 52 млн. лева, твърдят адвокатите на СИБанк.

Ако спечели делото, банката ще поиска да се извърши прихващане със задължението, което тя наследи към държавата по схемата САЧЕ. Става дума за старо задължение на Стопанска банка към италианската агенция за експортно застраховане САЧЕ, което беше преоформено като държавен дълг. Според приетата схема държавата има да си прибира от СИБанк около 37,4 млн. лева. Намерението на банката беше, вместо да плаща парите на хазната, да се извърши прихващане с вземането от "Кривой рог".

В правителството на НДСВ Бойко Борисов получава изключително отговорния пост на главен секретар на МВР. Той получава неограничена власт да преследва престъпниците… и неудобните бизнесмени. В ръцете на виден представител на ъндърграунда постът дава много възможности за разчистване на бизнес интереси. От тази силова позиция се възползва Цветелина.

Още в първата година от управлението голяма част от бизнеса на кръга "Олимп" е преминала в ръцете на Бориславова. СИБанк е основен кредитор и акционер в "Пампорово" АД, приватизирано чрез подставена фирма от Славчо Христов.

През 2004 г. банката започва да финансира строителството на нови писти, лифтове и луксозни хотели в курорта. Същата година "Мултигруп" преотстъпва на СИБанк бившата резиденция на Тодор Живков "Перла" в Приморско. Банката придобива и дял от TBI (която е мажоритарен собственик на "Булстрад", "Доверие" и др.) и започва да предлага комбинирани банкови, пенсионни и застрахователни услуги.

Правителството на НДСВ продължава активната политика по разпродаване на държавно имущество и предприятия за жълти стотинки. По линия на приватизацията Цветелина установява близки контакти с друга голяма звезда на това време – Иво Прокопиев.

Прокопиев вече има един успешен проект как се лови риба в мътна вода с голи ръце. В правителството на Костов благодарение на близките си контакти с вицепремиера Александър Божков той успява да прилапа монополиста в минерало-суровинната дейност "Каолин". В управлението на НДСВ обаче Прокопиев се прави не толкова на купувач, колкото на консултант. Ролята на купувача обаче играе Цветелина, която, разполагайки с огромния държавен ресурс, съсредоточен в СИБанк, може да излезе на пазара с размах.

След назначаването на Цветелина за шефка на надзора, СИБанк вдига капитала няколко пъти, продава дялове, строи хотели, финансира и придобива ВЕЦ-ове. Оглежда се за всяка добра възможност за сделка.

И такава се появява през 2004 г., когато Агенцията за приватизация обявява процедурата за продажбата на остатъчния дял от 34% в БТК. Консултант по сделката е Иво Прокопиев чрез "Булброкърс".

Покрай приватизацията на БТК Цветелина прави финансов удар, използвайки вътрешна информация от Прокопиев. Веднага след като държавата се раздели с мажоритарния пакет от 65% в БТК, буквално подарен за 250 млн. евро на исландския спекулант Тор Бьорголфсон, Цветелина започва изкупуването на компенсаторки. Така, когато Прокопиев предлага 34% от БТК да се продават през борсата срещу компенсаторки, единственият купувач, който може да набере сумата, е СИБанк.

Хората ги продават за жълти стотинки на брой, защото са загубили надежда, че някога ще могат да им вземат реалната цена от 1 лев. Изведнъж обаче правителството на НДСВ обявява, че 34% останали процента от БТК ще се продават срещу компенсаторки. Цената на брой надхвърля левче за една нощ. Хората са прецакани, а СИБанк на Цветелина става акционер с 35% в БТК.

Според представители на пазара обаче СИБанк е само посредник в тази сделка, а реалният купувач пак е Тор Бьорголфсон. И това се доказва, когато само месеци по-късно милиардерът придобива 34% от СИБанк. Малко по-късно увеличава дела си до 49%, като плаща подобаващо на досегашните акционери, тоест и на Цветелина Бориславова.

Така царското време се оказва наистина по царски добро за Бориславова. Освен големите си експозиции в металургичния сектор, наследени от СИБанк, и почти монополното завземане на финансовия пазар тя се сдобива и с ключов телекомуникационен актив чрез БТК. Сделката пък и до днес е олицетворение на това какво значи пладнешки грабеж.

След четирите години на НДСВ Бориславова влиза във времето на Тройната коалиция с позиции в бизнеса, с които властта трябва да се съобразява. Нейният собствен апетит към политическо инженерство и властово кадруване е в апогея си. Вписала се в олигархичната роля, Бориславова е непоклатима и има статута на прима бизнес дама завинаги.

Водещи

Най-четени