Еврокомисията ще проверява българските застрахователи 15.05 | 10:35

Инспекцията е рутинна, нямаме повод за притеснение, казват от надзора и компаниите

От Кристиан Костурков

Европейската комисия ще проверява българските застрахователни компании. Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор” Ралица Агайн. "През тази и следващата година целият финансов сектор трябва да бъде проверен от независими трети страни. Това може да се приеме и като аналог на стрес тестовете при банките”, заяви пред iNews зам.-шефката на регулатора. Тя допълни, че проверките на родните застрахователи ще бъдат проведени под съвместното ръководство на КФН, БНБ и Европейската комисия. "Такъв тест за застрахователите в България никога не е правен. Надявам се всичко да приключи успешно за сектора”, каза още Агайн.

Притеснение от предстоящите инспекции не изпитват и самите компании, стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на ЗАД "Виктория” Данчо Данчев. "Смея да твърдя, че КФН винаги ни регулира добре, а и доста консервативно. Даже като гилдия често изпадаме в ситуации, при които смятаме, че сме твърде много регулирани”, каза той.

Данчев не е напълно сигурен каква е причината за проверката. "Мога само да предполагам, че този стрес тест е провокиран от събитията, които се развиха миналата година в банковата ни система. И тъй като застраховането е част от финансовата сфера, може би това е причината за предстоящите проверки”, каза шефът на АБЗ. Според думите му през последните 10 години застрахователният сектор в България е бил регулиран много добре и не може да се очакват някакви негативни заключения от инспекцията на Еврокомисията.

Според Данчев резултатите от проверките могат да бъдат три. Единият е да се докаже, че застрахователите имат достатъчно капитал и заделени резерви и отговарят на всички съвременни изисквания на Брюксел. Вторият е тези показатели да са дори над необходимите според еврозаконодателството. Съществува и сценарий при някоя компания капиталовата адекватност или заделените резерви да не отговарят на изискванията. "Но аз смятам, че дори и да има такъв резултат от проверката, акционерите на съответното дружество ще вземат адекватни мерки веднага и ще повишат капитала му”, каза още Данчев.

Водещи

Най-четени