Стикерите за „Гражданска отговорност” падат от 2017 г. 08.12 | 16:32

„Зелена карта” става безплатна, ще сключваме застраховката и онлайн

От iNews.bg

Спорните стикери, които шофьорите лепят на предното стъкло на автомобила, за да удостоверят наличие на валидна застраховка "Гражданска отговорност”, вероятно ще отпаднат след около 2 години. На днешното си заседание депутатите от икономическата комисия в парламента, които разгледаха на второ четене новия Кодекс за застраховането, решиха засега зелените лепенки да останат. С условието обаче въпросът да бъде разгледан отново през 2017 г., предаде БНР.

В същото време друг спорен текст, който забраняваше сключването на "Гражданска отговорност” по интернет, беше решено да отпадне. Така хората вече ще могат сами да избират дали да си купят задължителната автозастраховка през интернет или от офис на застраховател или брокер. Ако полицата бъде купена онлайн, хартиеният носител, както и стикерът, ще бъдат изпращани по куриер.

Също така шофьорите вече няма да е необходимо да плащат допълнителни суми, за да получат към "Гражданска отговорност” т.нар. сертификат "Зелена карта”, който им дава право да управляват автомобила си в държави, които не са членове на ЕС. До момента задължителната автозастраховка, сключена в България, даваше право на хората да карат и в останалите 27 страни членки, но не и в останалите от системата "Зелена карта” като Турция, Сърбия, Русия, Иран и т.н. С приетите от депутатите поправки обаче сертификатът вече ще се издава безплатно и ще се получава още при сключването на полицата, съобщи БГНЕС. До момента застрахователите изискваха допълнително заплащане, ако собственикът на автомобила реши да го управлява на територия извън ЕС. Сумата при различните возила и компании варираше от 20-30 до над 100 лв. Някои компании пък предлагаха на клиентите си безплатно "Зелени карти” с валидност между 15 и 30 дни в рамките на 1 година. 

Водещи

Най-четени