Плащат по-бързо обезщетения по застраховки 16.05 | 09:00

Лошите шофьори ще купуват по-скъпа „Гражданска отговорност”, примерните – по-евтина

От Кристиан Костурков

Клиентите на застрахователните компании у нас ще получават по-бързо парите си, ако им се случи събитие, за което трябва да вземат обезщетение. Това ще бъде един от ефектите след въвеждането на новия Кодекс за застраховането, който в момента се подготвя от Комисията за финансов надзор (КФН). Това стана ясно от думите на зам.-председателят на регулаторния орган, ръководещ управление "Застрахователен надзор” Ралица Агайн. Тя обясни, че и в момента законодателството в тази сфера задължава компаниите да платят на клиенти и пострадали полагащите им се обезщетения в 15-дневен срок от представянето на всички необходими документи. В същото време обаче в законодателството липсва достатъчно подробна уредба кога да бъде направен огледът на пострадал автомобил, например, кой и в какви срокове е длъжен да удостовери щетите и кога да предостави документите за това, обясни Агайн. Така понякога се получава забавяне на процеса и застрахованите лица не получават навреме обезщетенията си, стана ясно от думите й. "Не твърдя, че това е масова практика, но се случва често потребителите да останат разочаровани”, каза зам.-председателят на КФН. И добави, че с новия Кодекс законодателството ще бъде по-добре уредено в това отношение.

Чрез промяната на нормативите ще бъдат въведени срокове и за изплащането на обезщетения по големите застрахователни договори на фирмите. Така правата няма да бъдат добре защитени само по отношение на потребителите физически лица. "Има идея работата по щети, понесени от компании, които имат полици срещу дадени рискове, да бъде приключвана в рамките на 6 месеца. За да може и големите фирми, които са застраховани, да бъдат по-добре защитени по един или друг начин”, каза Агайн. Тя допълни и че въпросните срокове предстои да бъдат обсъдени и с Асоциацията на българските застрахователи.

Новият Кодекс за застраховане ще въведе и по-справедливи тарифи за различните видове застраховки, стана ясно още от думите на зам.-председателя на КФН. Надзорът предвижда към Гаранционния фодн да бъде създадена специална база данни, в която да се събира информация от застрахователите по различни видове полици. Впоследствие тя ще бъде използвана за по-добро управление на риска и съответно по-добро и справедливо определяне на тарифите. По този начин у нас най-накрая ще бъде въведена и т.нар. система бонус-малус за застраховката "Гражданска отговорност”, обясни Агайн. Чрез нея шофьорите, които извършват често нарушения на пътя и са причинявали катастрофи, ще плащат по-скъпа полица. И обратното – примерните водачи с чисти книжки, ще купуват "Гражданска отговорност” на по-ниски цени. Агайн обаче предупреди, че бонус-малус системата ще бъде въведена, ако обществото ни е готово за това.

Новият Кодекс за застраховането ще въведе разграничение между лицата, които пряко са причинили щети на пътя и тези, при които това е станало по независещи от тях причини. Например шофьор, който е причинил катастрофа, няма да се третира по същия начин като такъв, който е попаднал в ПТП заради настъпила повреда в автомобила му по време на движение или пък защото му е прилошало зад волана. "Опитваме се да разширим максимално уредбата, за да защитим в по-добра степен потребителите на застраховки”, добави още Ралица Агайн.

Водещи

Най-четени