Агайн се отказа от свръхправомощията си в Комисията за финансов надзор 25.11 | 19:23

Забраната за онлайн полици „Гражданска отговорност“ обаче била необходима

От iNews.bg

Ралица Агайн се отказа от свръхправомощията си като зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) в полза на колективния орган. По-големите правомощия на поста й предвиждаха промени в Кодекс за застраховането, разгледани на първо четене на днешното заседание на икономическата комисия в парламента, предаде БГНЕС.

"Тежките правомощия трябва да бъдат възложени на колективен орган, тъй като това представлява огромна тежест за едно лице. Проверката на балансите и стрес тестовете ще покажат какво е истинското състояние на застрахователите. Често неплатени застраховки по една или друга причина отиват за плащане от Гаранционния фонд, а те са милиони", каза Агайн пред журналисти след заседанието на комисията.

Тя обясни, че за методиката за проверка вече има направена обществена поръчка за избор на консултант и в четвъртък ще бъдат отворени офертите. "Надяваме се да привлечем международен консултант с голям опит, който да я подготви добре", допълни зам.-шефът на КФН.

При написването на Кодекса за застраховането са взети пред вид становищата на всички заинтересовани организации, в т.ч. на Асоциацията на застрахователите и на Гаранционния фонд, увери Агайн.

Тя коментира предложението, срещу което застрахователите протестират – полицата "Гражданска отговорност" да не може да бъде издавана онлайн. Мотивите й са, че информационната система на тази застраховка се поддържа изцяло от застрахователите, които я предлагат. Миналата година обаче КФН е установила, че се налага спешна промяна на наредбата, която регулира задължителното застраховане, произтичаща от "колосалния брой полици", които застрахователите отчели за прекратени със задна дата.

"Дошла е претенцията за обезщетение, ПТП е настъпило преди 5 г. и застрахователят към този момент отчита, че полицата е била прекратена 5 г. по-рано, защото не е имало платена вноска", обясни тя. И уточни, че сегашната наредба указва, че полицата може да се прекратява само занапред.

"Една информационна система работи чрез хората и институциите, които подават данни в нея. Така че грешки стават, колкото и мерки да бъдат взети. При това положение е необходимо хората да разполагат с валиден документ, с който да могат да се защитят при спор. Става дума и за увредените лица, и за застрахования, който по някаква причина е станал причинител на ПТП, аргументира се Агайн.

На 7 октомври депутатите приеха на първо четене Кодекса за застраховането без дискусии, а става въпрос за пазар с оборот от 2 млрд. лв. и застраховани активи за около 6 млрд. лв.

 

 

Водещи

Най-четени