За ЧНГ: Тройно по-скъпа „Гражданска“ за лошите шофьори 11.10 | 12:05

До 200% по-скъпа застраховка ще плащат нарушителите, примерните – с 50% отстъпка

От iNews.bg

Държавата и застрахователите ще "зарадват" лошите шофьори у нас с до 3 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" от Нова година. Това става чрез въвеждането на т.нар. система "бонус-малус", при която причиняващите катастрофи водачи ще плащат много повече от примерните шофьори. След като тя най-накрая, след близо 10 години дискусии, заработи, цените за нарушителите на Закона за движение по пътищата ще скочат драстично. И обратното, примерните, които нямат провинения, ще си купуват полици по-евтино.

"От началото на 2018 г. застраховките "Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система", каза пред бТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) и ръководещ направление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн.

Идеята и принципът, по който ще работи "бонус-малус" е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която е валидна към момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн. Така например, ако сега водач с куп виновно причинени ПТП-та и няколко акта за превишена скорост купува автозастраховката за 150 лева, от догодина цената за него вече ще бъде 450 лева. А такива, които години наред карат без да правят нарушения и имат аналогичен автомобил, може да платят и само 75 лева.

Една от важните стъпки за въвеждането на системата "бонус–малус” е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. "Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", отбеляза Агайн.

Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила точно от 1 януари. Мо със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г. "Целта не са по-високи приходи за застрахователите", категорична е заместник-шефката на КФН.

Водещи

Най-четени