19 хил. шофьори горят до дни заради липса на застраховка 09.03 | 11:49

КАТ започва да спира от движение колите без „Гражданска отговорност“

От iNews.bg

Служебната дерегистрация на автомобили без валидна застраховка "Гражданска отговорност" започна. След като в сила влязоха промените в Кодекса за застраховане, от Гаранционния фонд вече са започнали да подават данни към КАТ за колите, чиито собственици не са си подновили полицата. Така до дни близо 19 хил. МПС-та ще останат без регистрация, обяснява пред "Труд" шефът на Гаранционния фонд (ГФ) Борислав Михайлов.

Въпросните 19 хил. обаче няма да бъдат единствените автомобили, които ще останат без регистрация по служебен ред. Според данните на ГФ, при който се регистрира от години всяка една "Гражданска отговорност", която се сключи, около 18% от регистрираните у нас МПС в момента нямат валидна застраховка. При над 3.5 млн. автомобила с български номера, това означава, че собствениците на повече от 600 хил. МПС-та рискуват да останат без регистрация. Не малка част от тези коли обаче са извън границите на България и реално са собственост на чужденци. Става въпрос предимно за граждани на съседните ни държави и преди всичко на Румъния. След влизането ни в ЕС беше много разпространена практика северните ни съседи да идват у нас, да си купят кола, да я прекарат в Румъния с пълномощно, след което никога повече да не й купят "Гражданска отговорност" нито от наш, нито от румънски застраховател. Така, когато с такава кола бъде причинена катастрофа, българският Гаранционен фонд плаща.

В момента шофьорите, които не са подновили полицата на колите си, получават уведомителни писма от ГФ. След като номерата им бъдат подадени към КАТ, от там също ще напомнят на собственика да си плати застраховката. Ако отново няма реакция, следва служебна дерегистрация на автомобила, след което той няма да има никакво право да се движи по пътищата. Ако на по-късен етап собственикът си купи "Гражданска отговорност", тогава КАТ отново автоматично ще върне регистрацията.

Водещи

Най-четени