Страхът от напълняване пречи на жените да откажат цигарите 07.04 | 15:02

Подобно предубеждение обезсмисляло социалните политики, стимулиращи отказа от пушене

От iNews.bg

Жените, които вярват, че цигарите им помагат да останат стройни, доста по-рядко се опитват да откажат пушенето, дори ако им предлагат пари или други ползи за подобен подвиг, твърдят психолози в статия, публикувана в сп. Tobacco Control.

"Изяснихме, че грижата за килограмите се явява сериозна бариера за хората, опитващи се да откажат цигарите, или поне сред жителките на САЩ и Великобритания. Чиновниците, определящи социалната политика, трябва да отчитат този фактор, за да повишат ефективността на мерките, помагащи за отказ от цигарите", казва Це Шан от университета на Илинойс в Чикаго (САЩ).

Шан и колегите ѝ стигнали до този извод, като анализирали резултатите от допитване сред около 10 000 жени, участващи в международния проект ITC, насочен към оценка на ефективността на антитютюневите мерки, предлагани от социалните служби.

В рамките на този проект учените не само следили дали жените се отказват от цигарите и дали се връщат към тях, но и как се отнасят към действието на тютюна върху организма и какви забрани смятат за най-ефективни.

В анкетите, които попълвали участничките в експеримента, имало и въпрос дали смятат пушенето за добър метод за сваляне на тегло и поддържането му във форма.

Когато Шан и колегите ѝ анализирали резултатите от допитването и наблюденията, открили, че подобно предубеждение всъщност напълно обезсмисля практически всички видове социални политики, стимулиращи отказа от пушене. Такива жени например по никакъв начин не реагирали на повишението на цените на цигарите и не се опитвали да се опитват да откажат пушенето при повишаването на броя на плакатите и антицигарените реклами.

Такъв силен ефект от лъжливото убеждение, че пушенето помага да се свалят излишните килограми или да се избегне тяхната поява, говори за необходимост от активна борба с него. Както се надява Шан, политиците и чиновниците ще обърнат внимание на тази особеност на женската психика и ще преориентират текущите програми за пропаганда от отказ на цигарите съобразно нея, допълва РИА Новости.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени