НАСА обеща да намери извънземен живот до десет години 08.04 | 14:43

Учените знаели къде и как да го търсят и имали необходимите технологии

От iNews.bg

Човечеството ще намери извънземен живот в близките 10–20 години. Такава е прогнозата на Елън Стофън, главен научен съветник на НАСА, съобщава Space.com.

"Смятам, че ще открием убедителни признаци за живот извън пределите на Земята в рамките на десетилетие. А за 20–30 години ще получим ясни доказателства за нейното съществуване", заявила Стофън по време на експертен разговор, посветен на търсенето на обитаеми планети и извънземен живот. Тя добавила, че учените знаят къде и как да търсят живот, а също имат необходимите за това технологии.

Бившият астронавт Джон Грънсфелд, ръководител на групата по изследователски мисии на НАСА, подкрепил оптимизма на колегите си. Той смята, че признаци на живот ще бъдат открити съвсем скоро и в Слънчевата система, и извън нейните предели.

"Мисля, че всички процеси се развиват в една посока в нашата Слънчева система, независимо дали това е леден спътник, Марс, или планети на съседни звезди", съобщил Грънсфелд.

Вода – един от компонентите, които се смятат за необходими за възникването на живот, вече е откривана както в Слънчевата система, така и извън нея. Океани от течна вода има под повърхността на спътниците на Юпитер – Европа и Ганимед, както и на Сатурновата луна Енцелад. В древността Марс също е бил покрит с океан. Много екзопланети са разположени в обитаемата зона, тоест на такова разстояние от звездата, на което може да съществува вода в течно състояние, допълва Lenta.ru.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи