В очакване на историческа среща с Церера 05.03 | 11:55

Сондата Down се приближава към орбитата на планетата джудже

От iNews.bg

На 6 март 2015 г. автоматичната междупланетна станция Dawn на НАСА ще влезе на орбита около планетата джудже Церера. От 2007 година апаратът изучава най-големите обекти от Главния астероиден пояс, разположен между Марс и Юпитер. След като е изучила Веста, сега сондата се приближава към втората си цел – планетата джудже Церера, където ще прекара следващите 16 месеца.

Сондата много бавно се приближава към крайната точка от своето пътуване. Гравитацията на Церера едва леко ще придържа апарата, което ще позволи на инженерите на НАСА плавно да управляват сондата и последователно да я въведат на нужната орбита.

Освен това бавното приближаване позволява на специалистите на Земята да получат редица прекрасни снимки на планетата джудже. Учените все още са озадачени от белите петна на повърхността на Церера. Те може да са доказателство за криовулканизъм.

"Dawn е близко до това да напише история – разказва ръководителят на проекта в Лабораторията за реактивно движение на НАСА Робърт Мейс. – Нашият екип вече е готов за изненади и се стреми да изясни какво ни е приготвила Церера."

"И Веста, и Церера са били на пътя да станат планети, но този процес е бил прекъснат от гравитацията на Юпитер – пояснява зам. главният изследовател Керъл Реймънд от Лабораторията за реактивно движение. – Тези две тела са подобни на изкопаеми от времената на образуването на Слънчевата система."

Според Реймънд Веста и Церера представляват образци на строителните материали, от които са били събрани Марс, Венера и Земята. По мнението на учените Веста е най-близка по състав до ядрото на нашата планета, а телата, подобни на Церера, може да са били източник на водата на нея.

Още новини от света на науката можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени