SETI призовава да помогнем в изучаването на Плутон 23.03 | 14:00

Институтът обявява конкурс за имена за различни ъгълчета на планетата джудже

От iNews.bg

Институтът по търсене на извънземни цивилизации SETI, със съдействието на НАСА, предлага на потребителите на глобалната мрежа да вземат участие в конкурса по избор на имена за различни елементи от релефа на Плутон и неговия спътник Харон, които бъдат открити през лятото при сближаването и прелитането на сондата "Нови хоризонти" до планетата джудже.

"Плутон се явява достояние на цялото човечество, затова искаме всички хора на планетата да се включат към разработката и начертаването на карта на този далечен от нас свят", казва Марк Шоуолтър, който едновременно се явява служител на Института за търсене на извънземни цивилизации SETI и научния екип на сондата "Нови хоризонти".

Това не е първият подобен конкурс, който провежда SETI – преди няколко години институтът привлече публиката и интернет потребителите за избиране на имена на двата неизвестни преди спътника на Плутон – Цербер и Стикс, които бяха открити от Шоуолтър с помощта на телескопа "Хъбъл" през 2011 и 2012 година.

Както отбелязва астрономът, когато "Нови хоризонти" се сближи с Плутон през юли тази година, научният екип на сондата просто няма да има време да се занимава с подбора на имена за стотиците и дори хиляди зони на картата на самата планета и нейния спътник.

По тази причина SETI, с одобрението и съдействието на НАСА и ръководителя на проекта "Нови хоризонти" Алън Щерн, започва събиране на имена за тях още днес.

В конкурса може да вземе участие всеки човек – достатъчно е само да посети сайта ourpluto.org и да избере име, което му е харесало, или да предложи свое. Първият етап на подбора на имена ще завърши на 7 април тази година, когато екипът на "Нови хоризонти" ще анализира събраните имена, ще избере най-популярните и ще ги изпрати в Международния астрономически съюз (IAU) за одобрение, пояснява РИА Новости.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени