Гарелов съзря внушение на Анкара в конфликта в Нагорни Карабах 04.04 | 20:55

Кризата засяга част от Новия път на коприната, свързващ Китай с Европа, твърди журналистът

От iNews.bg

Журналистът Иван Гарелов заяви в ефира на БНР, че експертите са прогнозирали настоящата ситуация в Нагорни Карабах, особено след изострянето на отношенията между Турция и Русия в резултат на свалянето на руския изтребител.

"Този конфликт има и един чисто икономически аспект. Нагорни Карабах е една провинция, населена с етнически арменци, отцепила се от Азербайджан и подкрепяна от Армения. Новото избухване на кризата застрашава много важни трасета за пренос на енергийни ресурси. Също така е транспортен участък от т.нар Нов път на коприната, свързващ Китай с Европа", коментира Гарелов.

"Очакванията на експертите бяха, че това може да стане именно в района на Армения. Там има струпани доста руски части. Смяташе се, че арменските военни гледат с нетърпение към връх Арарат, който е символът на Армения и който се намира в турската част. В същото време стана известно, че военните части на Азербайджан, който се намира под прякото влияние на Турция, макар че получава руско оръжие, се обучават от турски офицери", разказа още журналистът.

 

Той коментира още, че сегашното избухване на конфликта е предизвикано от Азербайджан чрез внушение от Турция: "Вместо Турция да влезе в пряк сблъсък с Армения и с подкрепящата я Русия, сблъсъкът да стане на територията на Нагорни Карабах, като биещите се страни да бъдат Азербайджан и Армения", смята Гарелов.

Водещи

Най-четени