Антимафиоти закопчаха двама иманяри 22.09 | 14:17

Иззети са над хиляда накита, 200 монети и други археологически находки

От Диана Цветкова

Служители на ГДБОП задържаха двама лидери на престъпна група за иманярство, съобщи МВР.

При операцията, проведена на 21 септември в областите Видин и Монтана, са иззети множество накити, монети и други ценности.

Извършени са претърсвания на 16 адреса в село Арчар и Видин и на 3 адреса в гр. Монтана. Иззети са около 200 монети, над 1000 накити, фрагменти от бронзови съдове, фрагмент от конска амуниция и въоръжение.

Открити са и бронзова глава, бронзов съд, 29 керамични съдове, 4 керамични лампи, 4 архитектурни елементи – фрагменти и база от колона, фрагмент от корниз и йонийски капител.

С полицейска мярка "задържане под стража” за срок до 24 часа са задържани И. Т. на 52 години, криминално проявен, и И. И. на 42 години, с висящо дело за същата престъпна дейност.

Двамата са действали главно на територията на археологически обект "Рациария” – римски град, намиращ в землището на село Арчар.

Рациария е един от най-големите и до преди 20 години от най-добре запазените примери в Европа за римска архитектура и градоустройство. Градът е бил столица на римската провинция "Крайбрежна Дакия”, седалище на римския дунавски флот и епископски център.

Заради множеството археологически артефакти Рациария е цел на организираните иманярски групи вече две десетилетия.

Откритите там артефакти не един или два пъти са ставали обект на незаконен трафик и продажби в аукционните къщи в чужбина. На територията на археологическия обект не се извършват регулярни разкопки, припомнят от МВР.

Стойността на иззетите културни ценности ще бъде определена след извършване на експертиза.

Водещи

Най-четени