Прозорецът, който ще убие крушките? 17.12 | 19:55

Стъкло от наночастици сменя цвета си по желание

От Ивайло Коралски

Един ден най-вероятно няма да имаме нужда от специални крушки, които да внасят светлина в домовете ни – просто ще заповядваме на прозорците си да се променят. Последното може да звучи като приказка, но в същото време и такава, която е адски близко да се превърне в реалност.

Учените от университета Райс са открили, че могат да променят цветовите нюанси, които преминават през стъкло чрез изпращане на волтажа през наночастици в материала, съобщава Engadget.

По този начин с простичка команда прозорецът може да започне да свети в червено. С промяна на волтажа, да стане син и т.н. 

Технологията (работи на база формирането и разрушаването на химически връзки между молекулите) все още е далеч от момента, в който ще се произвежда, съответно и разпространява масово. Тоест, на този етап можете да забравите да реновирате дома си с прозорците от нова генерация тази (или следващата) Коледа.

От друга страна ценните метали, които се изискват за осъществяването на новаторската идея, са в изключително малки количества. И още, според хората стоящи зад проекта, вграждането на материалите в стъкло не е особено скъпо упражнение.

В бъдеще почти сигурно ще управляваме умните прозорци със сензори, глас и мобилни приложения, достъпни през смартфони и таблети. Истината е, че идеята да променяме цвета на прозорците с прости команди е меко казано любопитна възможност.

Водещи

Най-четени