Адвокат организирал набега в Роженския манастир 23.09 | 11:29

Пловдивският районен съд наложи задържане под стража за него и за пълнолетния му съучастник

От Ани Романова

Пловдивският районен съд, който пое делото за обира на Роженския манастир след самоотвода на магистратите от Сандански, постанови вчера най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, за адвоката от Сандански Стефан Матеев, инициатор и участник в обира. Същата мярка бе постановена и за пълнолетния негов съучастник Ю.М.

По отношение на другите двама обвиняеми, които са непълнолетни, съдът постанови да бъдат под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая.

Четиримата са обвинени от Районна прокуратура - Сандански в това, че на 18 септември т.г. в съучастие са извършили грабеж в Роженския манастир. Адвокатът Матеев е обвинен и в притежание на огнестрелно оръжие без разрешение. Газовият пистолет, трансформиран в боен, е открит в дома му, а неговото обяснение е, че го е намерил при разходка в парка.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата са извършители на деянията, в които са обвинени. Той се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаването на лицата.

По отношение на Стефан Матеев съдът прецени, че има реална опасност да извърши престъпление, като има предвид организационната му функция. За другия обвиняем, когото съдът остави зад решетките, съществува риск да се укрие, тъй като работи в чужбина.

Непълнолетните са братя с постоянен адрес и семейство, и двамата са ученици и съдът прецени, че няма опасност да избягат от правосъдието. Те са и с чисти досиета. Според закона, най-тежката мярка за неотклонение спрямо непълнолетни се взема само в изключителни случаи, а съдът не определи този като такъв.

Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 27.09.2018 г. от 15:30 часа.

Водещи

Най-четени