Хакнаха „замундите“! 24.10 | 18:36

Злонамерена атака вероятно е причината да спрат zamunda.net и zamunda.se

От iNews.bg

Българските любители на свалянето на филми, музика и игри останаха без достъп до най-големите торент сайтове у нас -zamunda.net и zamunda.se. Първият е недостъпен от почивните дни, а вторият - от тази сутрин. Засега няма официално информация от администраторите защо сайтовете не работят, но най-вероятно става въпрос за злонамерена хакерска атака.

Явор Колев от Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" коментира за dariknews.bg, че вероятно става въпрос за хакерска атака. Той допълни, че в ГДБОП не е постъпил сигнал за спирането на сайтовете.

Появата на две "замунди" в българското интернет пространство стана през 2013 г., когато домейнът е "откраднат" от вътрешен човек, който "завладява" zamunda.net. Останалите администратори на сайта успяват да направят валиден бекъп и да възвърнат портала на адрес zamunda.se.

През август България се нареди на второ място в света по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи изследване на IT компанията MUSO, която публикува годишния си доклад за защита на авторските права и съдържание в световната мрежа за 2015 г.

Zamunda редовно намира място в чуждестранни доклади за пиратски сайтове. През 2012 г. zamunda.net попадна в доклад, публикуван от работна група на американския конгрес за борба с международното пиратство.

Водещи

Най-четени