Започва ли Google да следи децата ни? 21.08 | 09:25

Компанията има намерение да създаде детска версия на YouTube и Gmail

От Лазар Тодоров

Разработчиците на Google имат намерение да създадат на нова версия на продуктите си специално за деца.

Фирмата има възнамерява да създаде сайтове, подобни на YouTube и Gmail, които имат спецификации  за потребителите си, които все още са малолетни. Новите мрежи за първи път ще позволят на малчуганите под 13 години да създават профили в специалните мрежи и пощите без да лъжат за годините си, когато попълват формулярите за регистрация.

От компанията изтъкват в доклад публикуван в "Wall Street Journal" причината за разработването на новите си продукти. Те казаха, че заради опасенията на родителите, че ако децата им използват YouTube могат да попадната на клипове със съдържание неподходящо за тяхната възраст или да станат жертва на педофили.

Новата версия ще позволи на загрижените родители да наблюдават, какво правят отрочетата им в мрежата и да ги спират при опит да направят нещо нередно. За сега от интернет гиганта не искат официално нито да потвърдят, нито да отрекат твърдението за създаването на такава платформа.

"Google няма, какво да каже по въпроса поради причината, че това за сега са просто слухове", каза говорител на компанията в Лондон.

Дори още не потвърдили твърдението за новия си проект и веднага неправителствени организации се захванаха с правата на децата. От американската адвокатска компания "Център за дигитална демокрация" казаха, че това може да наруши правата на милиони деца по света нахлувайки в личното им пространство.

Във Великобритания също веднага реагираха на слуховете и директорката на "Big Brother Watch" Ема Кар заяви, че е просто въпрос на време компаниите да започнат разработването на продукти насочени специално за деца, допълва английския вестник The Guardian.

Водещи

Най-четени