Заради проследяване на потребители: Google ще плати близо $400 млн. на 40 щата 15.11 | 11:45

Google често е била глобявана за нарушаване на поверителността и други нарушения, но споразумението с 40 американски щата значително превъзхожда предишните случаи

От iNews.bg

Google често е била глобявана за нарушаване на поверителността и други нарушения, но споразумението с 40 американски щата значително превъзхожда предишните случаи. Сега американската технологична компания трябва да плати над 391,5 млн. долара в рамките на извънсъдебно споразумение, а държавни представители наричат това "най-голямото подобно споразумение за защита на личните данни в историята на САЩ". 

Според обвинението в продължение на години Google е заблуждавала потребителите на своите приложения и телефони с Android за това дали движенията им се проследяват, предава Bloomberg. 

Според изявлението на главния прокурор на Орегон Елън Розенблум, която води преговорите с колегата си от Небраска Дъг Питърсън, от следващата година Google "значително ще подобри" оповестяването на информация за проследяване на местоположението и контрола върху потребителите.

В интервю Розенблум нарече практиките на Google "хитри и измамни", тъй като компанията тайно е записвала движенията на потребителите и е предоставяла данните на рекламодателите в продължение на години, дори след като потребителите са смятали, че са изключили функцията за проследяване на местоположението.

"Те не могат да отрекат това, което са направили, а то е било невероятно подвеждащо. Никога няма да се доверим на Google, но можем да им наложим контрол, който ще направи проследяването на хора много по-трудно", подчерта Розенблум.

Водещи

Най-четени