Учени прогнозират височината на обледеняване на самолетите 13.01 | 16:57

Заради затоплянето на климата то може да се случи все по-ниско

От iNews

До скоро се смяташе, че неблагоприятната височина, на която се появяват метеорологични условия за обледеняване на самолетите, е 3 км. Експерти от института за наблюдение на климатичните и еко системи към Сибирскатата академия на науките обаче, установиха, че това всъщност се случва по-ниско.

В продължение на 4 години специалистите са провеждали мониторинг по време на различни метеорологични условия на самолети, базирани на летищата в Томск и Новосибирск. Благодарение на специално оборудване експертите са установили, че корпусът на летателен апарат може да се покрие с лед на височина дори по-малка от 1 километър.

Според учените, обледеняването на въздушния транспорт на такава височина е резултат от затоплянето на климата.

То, например, е виновно и за спускането на облаците по-ниско. Съответно, са се изместили границите, при които повърхността на самолета се допира до въздушната маса, изпълнена с капки преохладена вода, която бързо се превръща в лед при съприкосновение с повърхността.

Обледеняването обикновено се наблюдава в температурен диапазон от 0 до +10 градса, но на Крайния Север са регистрирани случаи на аномално обледеняване при прекалено ниски температури. А ако се вземе предвид, че долната граница на облачността може да се понижи до 500 м, то не е изключено обледеняване и на тази височина, посочват учените.

Както е известно, обледеняването на летателните апарати е реално опасно и може да доведе до редица повреди на апаратурата и неуправляемост на самолета в случай на забавяне включването на антиобледенителите или повредата им. 

По принцип всички самолети преди полет преминават обработка със специални препарати срещу обледеняване. Те обаче замърсяват околната среда и са доста скъпи.

Затова експертите разработват програмно-апаратен комплекс за свръхточна краткосрочна прогноза за обледеняването на авиомашините,  изчисляваща дори регионалните промени на климата.

От пресслужбата на Томския научен център към Регионалната академия на науките напомнят, че заради обледеняване през април 2012 г. край Тюмен катастрофира авиолайнер, а през 2015-а се разби лекомотерн самолет. Пак през тази година хеликоптер пък кацна извънредно край Нижний Новгород поради същата причина.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени