ГДБОП разследва незаконна продажба на лекарства в интернет 24.09 | 15:15

Китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти

От Ани Романова

Незаконна продажба на инсулин в интернет бе предотвратена след репортаж, съобщават от БНТ. По случая Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП.

Проверка показва, че сайтът продължава да предлага други медикаменти, които в аптеката се купуват само срещу рецепта от лекар. Продажбата на лекарства с рецепта в интернет е забранена.

По сигналите за незаконно разпространение на лекарства в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП.

В повечето случаи се оказва, че китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти.

"Особено лекарства, които касаят младите хора, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са забранени за продажба в България. Можем да попаднем на лекарство, което може да застраши сериозно живота и здравето ни. И от трета страна да ни бъдат откраднати лични данни, финансова информация. И да бъдат източени наши кредитни карти”, коментира Явор Колев от "Трансгранична организирана престъпност”, ГДБОП.

Сайтовете не са длъжни да контролират съдържанието на обявите, които публикуват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като потребители не са защитени.

"Нормативната уредба, която регулира онлайн търговията, обхваща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би все още е една празнота в правото - нещо, което предстои да бъде решено на регулаторна основа”, призна Димитър Маграритов, председател на КЗП. Затова преди да купим стока от физическо лице в мрежата, трябва да проучим офертата добре и да не плащаме предварително.

Водещи

Най-четени