Нова мода: Тийнейджъри се друсат с чай 11.10 | 11:50

Новите субстанции се предлагат под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай

От Кремена Бедерева

Нова дрога, маскирана като чай, се продава вече и в Разград. Засечени са случаи, при които дрогата се пласира в районите на училищата, местата и заведенията, където се събират предимно тийнейджъри, алармират от полицията.

Такъв е примерът с 15-годишното момче, което миналата седмица бе открито в безпомощно състояние до средношколското общежитие в Разград. От началото на 2013 година до момента на в ОДМВР-Разград са образувани 10 досъдебни производства срещу разпространители на такъв вид упойващи вещества.

Регистрирани са и немалко случаи на употреба на "чай". Това са близо 30% от общия брой престъпления, свързани с наркотици.

"Дизайнерската дрога" е термин, който описва наркотиците, създадени така, че да заобикалят съществуващите закони.

Новите психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай. Тези препарати обаче представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. Употребата им води до загуба на контрол, нервност, подозрителност, обърканост, тревожност, страхови изживявания и заплашителни халюцинации.

Лекари съобщават дори за смъртни случаи след употребата им. Според специалисти най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което допълнително затруднява контрола върху тях.

Законът преследва разпространителите на дрога, а наказателната отговорност за престъпления, свързани с наркотичните вещества, е посочена в чл. 354а от НК.

Водещи

Най-четени