Днес е пикът на метеорния поток Леониди 19.11 | 17:19

Той преминава покрай Земята всяка година от 5 до 30 ноември

От iNews

Днес е пикът в активността на ежегодния метеорен поток Леониди, който преминава от 5 до 30 ноември.

Леонидите са един от най-бързите метеорни потоци, които се движат със скорост около 70 км/сек. За сравнение - скоростта на метеорите Тауриди  е до 30 км/сек. Тавридите са ежегоден метеорен поток, свързан с кометата Енке. 

Очаква се максималният брой метеори на час да достигне до 40-70. Над България ще могат да се видят 15 до 18 метеора на час, а в южното полукълбо ще бъдат малко по-редки.

През следващите дни Земята се приближава към зоната на отломките на кометата 55P Темпъл-Тътъл и очакваме интензивността им да нараства. 

Леонидите са свързани с кометата Темпъл-Тътъл и са известни от 10-ти век - за първи път са описвани от Александрийския патриарх Евтихий II.

Кометата обикаля около Слънцето на интервали от около 33 години. Когато земната орбита пресече тази пътека от отломки, парчетата от нея попадат на повърхността на нашата планета. Заради съпротивлението на въздуха в атмосферата на Земята триенето предизвиква загряване и възпламеняване на отломките от кометата и те изгарят във вид на огнени топки, наречени метеори.

Тези парченца от кометите обикновено са с размерите на песъчинка или грахово зърно, така че те обикновено изгарят напълно преди да паднат на повърхността на Земята. 

Метеорите, които оцеляват през цялото пътешествие до земята, се наричат ​​метеорити, но метеорният поток Леониди вероятно няма остави метеорити.

Водещи

Най-четени