Нов електронен вирус заплашва света 10.09 | 15:44

Питър Пан вече не е само приказка

От Лазар Тодоров

Нова заплаха дебне интернет потребителите. Вирусът, известен като "Питър Пан", успява да зарази хиляди компютри по света и да отмъкне паролите на потребителите. Той е успял да обхване онлайн пространството, след като хората получават емайл със закупени билети за представление на Коледа. 

Смята се, че стотици хиляди хора по света са получили фалшивите емайли с прикачени билети за пантомимата Bournemouth this Christmas.

Тези емайли са предназначени, за да може хакерите да инсталират злонамерен софтуер към компютъра на получателя. Фалшивите съобщения по принцип се изпращат от известни компании, които рекламират на потребителите стоките и услугите си, и затова повечето хора ги смятат за досадни, но безвредни.

Когато потребителите получават такова съобщение, в него се твърди, че имат резервирани девет билета за представлението Peter Pan at Bournemouth Pavilion на 23 декември. В електронното съобщение обикновено са описани само последните 4 цифри на кредитната карта, която е използвана, за да се направи покупката на стойност 145 паунда. По този начин хакерите приканват хората да отворят един от прикачените електронни билети.

След като файлът бъде свален на компютъра, обикновено се инсталира злонамерен софтуер, който съдържа програми като Cryptolocker. С този тип програми онлайн престъпниците блокират с парола компютъра на жертвата си и го карат да плати откуп, за да си върне обратно информацията. 

"Почти всички от хакнатите компютри са от типа "паролна кражба". С този вирус се цели паролите на потребителите да бъдат отмъкнати и по-точно паролите на социалните ви мрежи като Facebook, но и друга ценна информация", казва Дерек Найт, специалист по електронна защита, в блога си My Online Security.

Компанията, от чието име се изпращат съобщенията, е истинска и наистина се занимава с разпространението на билети и организирането на събития. След като са получили хиляди телефонни обаждания от разтревожени потребители, от фирмата са отрекли да имат нещо общо с злонамерения файл и приканват хората да не отварят получените файлове, допълва английският вестник The Guardian.

Водещи

Най-четени