Нов скандал около Uber 18.12 | 11:33

Подслушвали конкуренцията

От iNews.bg

В продължение на години американският технологичен концерн Uber тайно е следял ключови ръководители, шофьори и служители в конкурентни компании като част от провеждаща се по-широка операция за събиране на разузнавателни данни, която обхваща много страни. Това стана ясно от писмо, което бе публично изчетено в края на седмицата във федерален съд, предаде дарик.

Както пише The New York Times, писмото от 37 страници, написано от името на Ричард Джейкъбс, бивш служител по сигурността в Uber, описва подробно онова, което той нарича "създаване на отделни вътрешни екипи, изградени изрично с цел придобиване на търговски тайни" от големите конкуренти.

Тези екипи са работили, за да проникват в чат стаи и криптирани сайтове в търсене на данни за конкурентите, става ясно от писмото. Служителите на службата по сигурността на Uber понякога се представяли за шофьори, за да получат достъп до чат групи, незаконно са записвали телефонни обаждания и тайно са подслушвали ръководители на конкурентни компании през 2016 г., пише в писмото.

"Uber е ангажиран и продължава да се занимава с незаконно събиране на разузнавателни данни в световен мащаб", пише Джейкъбс.

Писмото подчертава дълбочината, с която Uber се e опитвала да пречи на конкурентите си под управлението на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, който ценеше агресивността и растежа на своя бизнес над всичко останало. Компанията се опитва да се отдалечи от този имидж и да се стабилизира след година, изпълнена със скандали, напускания на мениджъри и вътрешни битки. Каланик напусна поста си през юни, а неговият наследник Дара Косрошахи постоянно пътува и поднася извинения за миналото поведение на Uber.

Писмото на Джейкъбс е част от дело за търговска тайна, при което Uber се бори срещу Waymo - бизнесът, който се занимава със самоуправляващи се автомобили на компанията майка Google. Waymo твърди, че Uber е откраднал информация за технологията. Uber отрича обвиненията на Waymo, a съдебният процес през следващия месец.

Писмото излезе наяве през миналия месец, когато прокуратурата в Северна Калифорния предупреди федералния съдия по случая Uber-Waymo за съществуването му. Писмото е било прието и представено като доказателство, тъй като описва твърдения, че служителите на Uber потенциално са заговорничели, за да откраднат търговски тайни от Waymo. Съдията Уилям Алсуп от Федералния окръжен съд в Сан Франциско забави началото на съдебния процес по делото, за да може адвокатите на Waymo да съберат повече информация от новото доказателство.

Джейкъбс се яви в съда, за да свидетелства за писмото си. В свидетелските си показания той потвърди показанията си, включително тези, свързани с предполагаемата кражба на търговските тайни на Waymo. Uber е уредил частно съдебно дело с Джейкъбс чрез извънсъдебно споразумение за милиони долари през тази година.

Документът въпреки това посочва друга конкурентна тактика на Uber, която според Джейкъбс е била извършена от екипа по сигурността на Uber със знанието на Каланик. По това време екипът се е ръководил от Джо Съливан, главен директор по сигурността на компанията.

В писмото се твърди, че след като екипите на Uber са проследявали мениджърите на конкурентните компании до хотели или частни зали за срещи, те са предавали информацията за действията им на Каланик. В един конкретен случай служителите по сигурността на Uber са проследили реакциите на мениджъри от конкурентна компания, когато са разбрали новината, че Uber е получила инвестиция от над 3 млрд. долара от саудитски рискови инвеститори.

Водещи