Как да насочим мълния с лазер 23.06 | 16:55

В бъдеще може да се постигне и контрол над бурите

От Антония Михайлова

Международен екип учени се научиха да управляват мълнии с помощта на лазер. Предизвикването на искра между два електрода било постигнато с насочването на лазера в газ, намиращ се между тях, като по този начин изследователите посочили къде ще протече електрическият разряд.

Преди това възникването на искрата, както и на мълниите, било дело на случайността – учените разбирали тяхната природа, но не можели умишлено да ги предизвикат. Статията за постижението на изследователите е публикувана в изданието Science Advances.

Газът, под въздействието на лазерите, силно се нагрява и усилва електрическия разряд, превръщайки го в плазма. Плазмата привлича искра и я провежда по-нататък, сякаш електричеството върви по тунел. Конструирайки такъв тунел от плазма с помощта на лазер, учените успешно създали искра с кръгла и S-образна форма.

Освен това те успели да накарат мълнията да удари препятствие да се появи отново от другата му страна – това преди е постигано с някои лазерни лъчи, но не и с електричество.

Новата технология може да се прилага в различни сфери на производството – всеки път, когато е необходимо да се подаде електрическа искра в конкретно място. В изследванията все още не се говори за контрол над бурите в природата, но учените смятат, че това също ще бъде възможно благодарение на открития механизъм.

Водещи

Най-четени