НС задължи МС да преговаря със САЩ за ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" 12.01 | 19:44

Правителството тряба да сключи споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в цетралата

От iNews

С подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" (с изключение на двама "против") и "Български възход" парламентът прие със 112 гласа "за" решение, предложено от ГЕРБ, с което задължава правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР1000. Депутатите от "Продължаваме промяната" (с изключение на трима "за") гласуваха с "въздържал се" (общо 39 депутати), "Възраждане" и БСП бяха против (общо 45).

В решението пише, че договореното между България и САЩ трябва да бъде внесено в Народното събрание. Прие се също, че министърът на енергетиката е задължен до 1 март 2023 г. "да предприеме всички необходими действия" начало на процедурата по изграждане на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", както и правителството (без да се посочва срок) да задвижи процедурите за изграждане на блок 8 на АЕЦ "Козлодуй". Видео от дебата вижте в края на статията

БСП и "Възраждане" искат АЕЦ "Белене"

"Не е приемливо да разкриваме процедури в Козлодуй за нови реактори преди да сме си довършили проекта "Белене". Искаме този процес да бъде завършен, тъй като вече сме вложили огромната сума от общо 3 млрд. лв. в това число и над 600 млн. евро за двата реактора, които стоят в сандъци", каза Румен Гечев от БСП. Посочи и, че "не е работа на парламента" да определя какви реактори да се използват и с кого да се водят разговори. Каза и че задължението се вменява на служебно правителство, което "си отива след ден-два, независимо под каква форма", пише "Дневник".

Водещи

Най-четени