9% от всички успешни Kickstarter проекти не успяват да спазят обещанията си 14.12 | 21:51

Изследване на Kickstarter разкрива количеството проекти, които са се провалили въпреки набраните от тях суми

От Ивайло Коралски

Със сигурност всеки, който е "беквал" даден Kickstarter проект, е чувал и за такъв, който не е спазил обещанията си. Колко често обаче се случват подобни "лъжливи" проекти?

Платформата за публично събиране на средства сподели независимо изследване, което показва, че 9 процента от всички Kickstarter проекти не успяват да предоставят обещания от тях продукт. Признаваме, висок процент, но не и задължително систематичен дефект на цялата система.

От изследването разкриваме още, че 8 процента от всички инвестирани финикийски знаци от потребителите, отиват към споменатите провалили се проекти. Честотата е консистентна между отделните категории. Тоест, процентно шансът да пропадне производството на даден технологичен продукт, е един и същ с този на филмовите, арт и т.н. проекти.

Според лидера на проведеното изследване, то е проведено с помощта на Kickstarter и в сътрудничество с разработчиците на проектите.

За съжаление само 13 процента от пропадналите проекти са върнали парите на техните "бекъри", а според опарилите се потребители между 15 и 20 процента от създателите на провалени проекти са успели да комуникират адекватно след провалите на иначе успешно финансираните им кампании.

В общи линии шанса да получите продукта, на който сте заложили, е многократно по-голям, но е хубаво все пак да знаете, че има реален такъв инвестираната от вас сума да потъне безславно.

Водещи

Най-четени