IBM и Гаранционният фонд в общ проект за автозастраховки 14.09 | 20:55

Новата система ще осигури по-бързо обслужване и по-ниски застрахователни премии

От Ивайло Ачев

По съвместен проект за изграждане на интелигентна система за автомобилни застраховки в България ще си сътрудничат IBM България и Гаранционният фонд*, стана ясно по време на традиционния годишен форум на IBM България.

Усъвършенстваната информационна система ще донесе на застрахованите лица и застрахователните компании по-бързо клиентско обслужване, намален риск от измами и по-ниски застрахователни премии.

Също така осигурява възможност на застрахователните компании за онлайн проверка на цялата необходима информация, касаеща полиците по задължителната застраховка "Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Водачите без провинения ще бъдат възнаградени с по-ниски застрахователни премии благодарение на интеграцията на различни източници на информация, в това число и архивите на КАТ.

Една от сферите, която ще се подобри вследствие интегрирането на информацията, е намаляването на застрахователните измами.

Системата ще спомогне да се елиминират редица грешки, които досега се допускаха при ръчното попълване на полиците. Статистиката показва, че над 25% от полиците са с грешки в тях.

*Гаранционният Фонд е юридическо лице, което е част от българската автомобилна застрахователна индустрия като осигурява стабилност, ефикасност и прозрачност на предлаганите услуги.

Фондът има за цел и навременното и справедливо обезщетение на пострадалите при пътни инциденти, съблюдавайки българските и европейски стандарти.

Водещи

Най-четени