LG пуска ултратънък телевизор 04.01 | 11:17

55-инчовият модел е създаден с технологията OLED и ще бъде широк само 4 мм

От Георги Георгиев

При телевизорите с плосък екран изборът от години е бил между плазмените и LCD модели. През тази година на пазара ще се появи и нова, трета възможност, която обаче ще бъде достъпна само за тези, които са готови да платят значителна сума.

Корейската LG Electronics съобщи, че планира да пусне в продажба нов 55-инчов телевизор, чийто екран се базира на органичните светодиоди – технологията OLED.

Моделът ще бъде представен официално на Международното потребителско изложение CES в Лас Вегас, което стартира на 10 януари, съобщава AP.

По време на събитието конкуренцията от Samsung Electronics също вероятно ще представи OLED телевизор, който вече е почти готов за пазара, съобщиха запознати източници, пожелали анонимност.

Според директора на американското подразделение на LG Тим Алези е много вероятно телевизорът да се появи на пазара през четвъртото тримесечие на годината.

Цената на модела все още не е известна, но според анализатори тя ще бъде поне 5 000 долара.

Технологията на органичните светодиоди вече се използва при смартфоните от висок клас, тъй като предлага изключително дълбоки цветове и висок контраст на изображението. Основният проблем в случая е, че при нея е много трудно да се създадат по-големи екрани със задоволителен ефект.

Освен че ще бъдат с подобрено качество на картината, новият клас телевизори на LG ще бъдат само четири милиметра широки и ще тежат към 7,4 кг.

В края на 2007 г. Sony пусна в продажба 11-инчов OLED телевизор на цена от 2 500 долара. Той обаче не бе последван от модел с по-голям екран.

Водещи

Най-четени