NASA използва PlayStation VR в своите тренировъчни програми (ВИДЕО) 15.12 | 15:31

Технологията на Sony помага за контрола върху хуманоидни роботи

От Ивайло Коралски

Виртуалната реалност има свойството да залъгва човешкия мозък, че се намира в алтернативна вселена. В хедсет на главата човек може да отглежда за домашен любимец динозавър, да се срещне очи-в-очи с огромна бяла акула в дълбините на океана и т.н. 

Извън забавленията, новините и видеото, VR-ът може да се окаже изключително полезен инструмент за учените. 

В този ред на мисли NASA и Sony работят заедно върху Mighty Morphenaut, PlayStation VR демо, което позволява на операторите да упражняват контрола си върху хуманоидните роботи в космоса. Цялото преживяване се състои в пресъздаването на околната среда, в която работи един робот – в случая совалка. От там екипите на NASA помагат на роботите чрез VR-а на Sony да извършват различни задачи от безопасно разстояние.

Mighty Morphenaut демото изисква популярната конзола PlayStation 4, която от своя страна управлява PlayStation VR хедсета. От там потребителят може да върти главата си в 360 градуса и да взема бързи решения в реална среда и в реално време. След това роботът трябва да повтори демонстрацията на потребителя.

Демото използва моушън контролерите на Sony Move, които пресъздават в реално време движенията на потребителя в 3D среда.

За момента все още съществуват проблеми със забавянията (lag) при комуникацията между човек и робот. Според NASA демото на Sony ще им помогне да разберат по-добре грешките при движенията и взаимодействието с летящи обекти на териториите на совалка.

Ще мине време, преди NASA да може да управлява с прецизна точност хуманоидни роботи в космоса, но за момента първата генерация VR устройства ще помогне на нейните екипи да научат полезни нови трикове.

Видео, следва:

Водещи

Най-четени