Samsung и LG показаха 55-инчовия си OLED телевизор 11.01 | 15:00

Технологичното чудо ще се появи на пазара тази година на цена от поне 5000 долара

От Георги Георгиев

Както бяха обещали в началото на месеца, LG и Samsung представиха първия в света 55-инчов телевизор, който работи на базата на органичните светодиоди (OLED), вместо със стандартната плазма или течни кристали (LCD), предаде АP.

Новият модел бе официално представен в началото на седмицата по време на Международното потребителско изложение в Лас Вегас (CES) от вицепрезидента на Samsung Джо Стинциано и шефа на американското звено на компанията Тим Бакстър.

Осен с новата технология, която предоставя невероятно качество на картината, моделът ще се отличава и с дебелината си, която ще бъде едва 4 милиметра. Това го прави най-тънкият телевизор в света.

Технологията на органичните светодиоди вече се използва при смартфоните от висок клас, тъй като предлага изключително дълбоки цветове и висок контраст на изображението. Основният проблем в случая е, че при нея е много трудно да се създадат по-големи екрани със задоволителен ефект.

В края на 2007 г. Sony пусна в продажба 11-инчов OLED телевизор на цена от 2 500 долара. Той обаче не бе последван от модел с по-голям екран.

Цената на модела все още не е известна, но според анализатори тя ще бъде поне 5 000 долара. Ще изминат поне няколко години, докато цените паднат дотам, че телевизорите да станат достъпни за масата потребители.

Според LG телевизорът ще се появи на пазара през четвъртото тримесечие на 2012 г., докато от Samsung не бяха толкова конкретни и казаха, че той ще излезе през тази година.

Водещи

Най-четени