Разсейването на работното място е продуктивно 13.04 | 13:53

Важното е да не се прекалява с продължителността

От Олга Андреева

Големият страх на работодателите, че служителите им се разсейват на работното място, се оказва излишен, защото умереното "губене" на време засилва производителността.

Ново проучване на университета в Копенхаген разкрива, че не е нито престъпно, нито вредно за работния процес разглеждането на отвличащи вниманието сайтове.

Оказва се, че е много по-полезно за работния процес отвреме навреме да се отдаваме на изкушения (надникване в интернет, лична поща, прочитане на интересна статия), за да можем да продължим с пълна концентрация върху работния процес. 

Учените са поискали от участниците в изследването да следят хора, подаващи си топки, и да отчитат броя на подаванията.

Преди това обаче вниманието им е грабнато с нещо друго, по-интересно. На едната група е позволено да изгледа забавно видео и след това да премине към задачата с броенето.

На другата група е забранено да гледа видеото и се налага да свърши поставената задача, след като е слушала как останалите се смеят и забавляват. 

Резултатите показват, че лишените от забавление участници са допуснали повече грешки при броенето от групата, поддала се на изкушението.

Явно отказът или отлагането на нещо приятно се оказват по-разсейващи. Така че, учените заключават, че умереното "губене" на време на работа е не само безвредно, но и препоръчително. 

Водещи

Най-четени