Кулинарните чудеса по света 23.11 | 16:32

Бургери с пържен мозък и касу марцу или какво означава истински екстремна кухня

От Елена Кирилова

Всяка кухня в света има своите специфики, малки детайли и елементи, които я правят вкусна за едни и абсолютно неприятна за други.

Това се дължи преди всичко на странностите на народите, културните им характеристики и всичките им природни дадености, които помагат за създаването на облика на всяка една национална кухня.

И това, което за някои страни е напълно нормално меню, на нас звучи като напълно екстремно кулинарно преживяване.

Нашите приятели от Kulinar.bg предлагат да "опитаме” някои от най-чудатите ястия на Земята.

Бургери с пържен мозък

Почитатели сте на бързата кухня? Може би този сандвич е точно за вас! Или може би не съвсем... В щата Мисури този бургер, приготвен с бял хляб и мозък от теле, дълго е присъствал в местните менюта. Всъщност и днес може да го откриете в Охайо. А пък в Ел Салвадор и Мексико използват говежди мозъци в правенето на бурито и тако, като ги заливат с много лют сос.

Саздърма от агнешки дреболии

Шотландците пък могат да се похвалят със своята саздърма от агнешки дреболии, която съдържа сърце, черен и бял дроб, лук, подправки, овесено брашно и сол. Според много кулинарни специалисти, тази саздърма е едно чудесно ястие. Тя може да бъде открита в готов вариант в супермаркетите.

Насекоми

Тази "практика" ни повдигаше на пръсти още по времето на едно страховито телевизионно шоу. Всъщност тя си има име, насекомоядство, и е доста разпространена по света. Слава Богу, ние, европейците, не попадаме под нейната магия. Но в Банкок не е никак изненадващо да  откриете сергии, продаващи най-разнообразни пържени инсекти.

Все пак да напомним, че насекомите съдържат важни протеини и витамини. Нещо, на което нагледно ни учеше глиганът Пумба.

 

Водещи

Най-четени