Съществува ли местността зад Мона Лиза? 28.11 | 11:50

Италиански изследователки твърдят, че са открили местност, която всъщност е изрисувана на прочутата картина на Леонардо да Винчи

От Кремена Бедерева

Две дами "ловци на пейзажи" твърдят, че са открили селска местност, която е фон за творбата на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", пише The Times.

"Ние видяхме пейзаж, който ни напомни на този от известната картина, където две реки се сливат. Бяхме в местност, която наподобява пейзажа от световноизвестната картина на Да Винчи, затова започнахме да изучаваме местността", обяснява една от изследователките.

От години историци изкуствоведи се опитват да разгадаят мистерията около местността, която е фон на прочутата картина и дали всъщност тя съществува наистина, или е просто плод на въображението на създателя.

Италианските изследователки твърдят, че реките и планините, нарисувани на платното, се намират в област Монтефелтро на североизток в Италия. "Езера тук вече няма. Сега тук е голяма низина, с голям наклон. Мостът липсва, защото е бил разрушен, но ние знаем, че той е бил тук", обясняват изследователките.

Леонардо добре е познавал тази местност, защото я е посещавал през 1502 година, твърдят още историците.

От друга страна, видният експерт на тема Леонардо да Винчи Мартин Кемп от Оксфордския университет се отнася скептично към всеки опит да се намери пейзажа на фона, на който е изобразена Мона Лиза.

Водещи

Най-четени