Икономист: Удълженият бюджет спира всичко извън базовото функциониране на държавата 23.01 | 13:15

Цените на енергоносителите и на основните селскостопански ресурси се върнаха отпреди предната зима, обясни Лъчезар Богданов

От iNews

Не изглеждаме солидно, ако твърде дълго време не се приема бюджетна рамка, но това не поставя под въпрос функционирането на държавата. Проблемът е, че се спира всичко извън базовите плащания, най-очевидната жертва са капиталовите разходи. Това каза икономистът Лъчезар Богданов за "Твоят ден".

"Удължителният закон даде яснота за социалните плащания, те бяха продължени от миналата година. По-добре е да има редовен бюджет, в България се правят и 3-годишни финансови прогнози, това дава предвидимост и възможност за разчети. Цените на енергоносителите и на основни селскостопански ресурси се върнаха отпреди предната зима", заяви той.

По думите му за инфлацията факторите са няколко. "Едните са вътрешните решения, в случая как ще се регулират цените на газа и тока, другите са международните пазари, третото са очакванията. Това е и ролята на големите централни банки - у бизнеса и хората да се възстанови доверието, че няма да има галопираща инфлация и изчерпване на продукти и суровини. Катастрофичните очаквания за бъдещето трябва да спрат", смята Богданов.

Водещи

Най-четени