Габрово отпразнува подобаващо деня на хумора и шегата 01.04 | 16:57

Валидираха марка, посветена на града

От Нели Минчева

Международният ден на хумора и шегата, 1 април, беше отпразнуван подобаващо в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Музеят отбеляза празника си с ден на отворените врати, като габровци и гостите на града можеха да разглеждат изложби, да присъстват на весела детска разказвачница, на представяне на нова книга, на прожекции на хумористични филми.

По обед пък беше валидирана специална пощенска марка по повод 35-годишнината от откриването на малка планета, наречена на името на града, съобщи транспортното министерство.

"Най-веселият ден в годината е подходящ да пуснем в употреба първата пощенска марка, посветена на единствената столица на смеха – Габрово", каза по време на церемонията министър Александър Цветков.

"Все още малко хора знаят, че освен това Габрово е и планета, защото преди 35 години руски учен открива астероид, който решава да нарече с името на града."

Пощенската марка илюстрира прословутото чувство за хумор на габровци - малката планета е изобразена като бобено зърно, което се рее в голямата Вселена заедно с другите космически тела. Пощенско-филателното издание е с тираж 12 000 броя. Цената е габровска - само 65 стотинки.

Водещи