Мъжете сънуват еротика и агресия, жените - кошмари 30.03 | 18:31

Изследване сочи, че двата пола сънуват различно

От iNews.bg

Съновиденията на жените, като се започне от пубертета, са по-детайлни и емоционални. А сънищата на тийнейджърите са по-агресивни и динамични. При това мъжете по-рядко са измъчвани от кошмари. С възрастта тази тенденция остава без промяна, обяснява Марк Благроув от Swansea University.

Авторите на изследването изучили повече от 100 000 съновидения на мъже и жени. Целта била да се определи кой какви сънища вижда.

Според резултатите най-често мъжете сънуват оръжия, коли, интимни връзки с непознати жени. Сънищата на жените обикновено включват хора, които те познават от реалния живот. Мъжките сънища са по-брутални, а женските – по-романтични, те съдържат много целувки и ласки.

Също така събитията от женските съновидения най-често се развиват в определени помещения и сгради, докато тези на мъжете протичат навън, сред природата или на улицата.

Следващата отличителна черта е, че жената може да запомни лице, дреха, действия, миризми, усещания и други незначителни детайли, докато при мъжете всеки четвърти персонаж насън е агресивен.

Повишеното ниво на тестостерон кара мъжете да мислят повече за секс и насилие и именно такива неща виждат те в своите сънища.

Не бива обаче да се твърди, че сънищата на жените винаги са безоблачни и хармонични. Според авторите на изследването жените по-често виждат кошмарни и тревожни сънища.

Още интересни новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени