Петков: Ако премахнем корупционния риск, инвестициите ще бъдат огромни 01.09 | 18:40

Министерство на икономиката стартира инициатива за е-управление на сигналите за корупция

От iNews

"Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Имаме ниските данъци, близко сме до най-големия пазар в света. Всичко друго работи за нас освен корупцията. Ако говорим за икономическо развитие, това е тема номер едно". Това каза служебният министър на икономиката при обявяването на старта за инициатива за управление на корупционния риск и е-управление на сигналите.

"Искам да обява започването на създаването на механизма, който ще се казва сертификат "Община без корупция". Идеята на тази програма е заедно с Transparency International Bulgaria, които са световни лидери по темата антикорупция да създадем механизъм, в който всяка община, която желае да може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията", каза той и добави, че именно тази компания ще бъде гарант, че ако има проблеми за инвеститорите, те ще имат още една страна, към която да се обърнат при проблем.

"Това ще гарантира две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото нещо е, че самите инвеститори ще имат доверие, че този процес е истински и че наистина е безопасно да инвестират там", увери Петков и коментира, че в последните години името България се е превърнало в емблема на корупцията, което трябва да се промени.

По думите му по този начин ще бъде дадена възможност на общините, които се борят срещу корупцията да се сертифицират и по този начин да привличат инвеститори с идеята, че са "община без корупция".

Петков посочи, че към този момент са проведени разговори и общините Видин, Русе, Бургас желаят да влязат в този механизъм, за да получат сертификата. Министърът не можа да каже и колко би струвала сертификацията.

Изпълнителният директор на компанията, специализирана в борбата с антикорупцията Калин Славов заяви, че от 2014 г. работят върху местния индекс за почтеност и в полезрението на оценяването им ще бъдат кметът, общинският съвет и областният управител.

"Имаше един елемент, който силно ни липсва, а именно оценяването на позитивните усилия на общините, които искат да приложат добри управленски практики, стандарти за управление на корупционния риск, стандарти за управление на сигнали за нередности включително и на сигнали за корупция", обясни той.

От думите му стана ясно, че дадена община е оценявана по скала от 1 до 5 и че процесът по сертификация отнема време, като за целта трябва да се покрият изисквания.

На въпрос дали Петков готви създаването на политически проект, той каза, че докато е служебен министър с партийно дело, няма да се занимава и увери, че не е поемал такъв ангажимент.

"Ние осъзнаваме, че най-вероятно ни остават две седмици. Искам да направим точно такива програми в следващите две седмици. Да покажем, че има визия как това нещо да се променя и да не си прекарваме времето в злободневни теми", каза той и обеща, че в момента, когато не е на поста, ще даде отговор на тези въпроси, а в момента приоритет за него са реализирането на истински проекти и задачи.

Петков подчерта, че би продължил да бъде служебен министър, ако бъде поканен и това е най-доброто и увери, че ще продължи да е част от промяната.

"В момента има два огромни приоритета, които виждаме като два огромни проблема. Първото е да сме сигурни, че актуализацията на бюджета ще мине в следващите две седмици. Притеснявам се, че темата за политически проекти започва да измества по-важната тема ще имаме ли пари за следващите 4 месеца", коментира Петков и настоя тези 430 млн. лв. да бъдат факт преди да се затварят бизнесите, ако се стигне до такъв сценарий.

Според него е необяснимо да имаме пари, да се нуждаят от верифицирането им, за да може да се използват и да влизаме в кризи без финансови средства. 

 

Източник: БГНЕС

 

Водещи

Най-четени