Светът е по-щастливо място в сравнение с 2007 г. 13.02 | 09:43

Най-щастливи са хората в Индия, Мексико и Индонезия

От Елена Кирилова

Въпреки икономическите проблеми, войни, конфликти и природни бедствия, светът е едно по-щастливо място, в сравнение с 2007 г., предаде Reuters.

Изглежда, че най-доволните хора на планетата са индонезийците, индийците и мексиканците.

Повече от три четвърти от хората по цял свят, които са били включени в международна анкета, заявяват, че са по-доволни от сегашния си живот, а близо една четвърт описват себе си като много щастливи.

Това сочи проучване на организацията Ipsos Global, която попитала повече от 18 000 души от 24 страни колко щастливи се чувстват.

Според Джон Райт, старши вицепрезидент на Ipsos, твърди, че очакванията на хората за щастието трябва да бъдат внимателно преценени.

"Не става дума само за икономиката и за благоденствието им. Става дума за цяла серия от други фактори, които правят хората такива, каквито са днес", коментира той.

Според Райт понякога най-голямото щастие се крие в това приготвената храна и покрива над главата. За други най-ценни са семейните отношения и домашното разбирателство.

Бразилия и Турция също влизат в петицата на най-щастливите нации в света, докато в Унгария, Южна Корея, Испания и Италия хората са най-нещастни.

Доказвайки, че парите не могат да купят щастие, жителите на някои от най-големите икономически сили, включително САЩ, Канада и Великобритания, попадат в средата на скалата на щастието.

В Латинска Америка е най-голям броят на щастливите хора, следвани от Северна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и Африка.

Само 15% от европейците заявяват, че са много щастливи.

Анкетата показва, че съществува тенденция семейните двойки да са по-щастливи от необвързаните. Образованието и възрастта също оказват въздействие върху щастието на хората.

Повечето хора под 35 години твърдят, че са много щастливи, за разлика от надхвърлящите тази възраст. Висшето образование също се отъждествява с разбиранията за благоденствие.

Водещи

Най-четени