Вълна от расизъм заля новата „Мис Хелзинки“ (снимки) 16.01 | 14:03

В социалните мрежи сравниха с „маймуна“ нигерийката Сефора

От iNews.bg

В България сме свикнали всеки конкурс за красота да е съпроводен със скандали. Винаги има недоволни от избора, винаги има обвинения, че титлата е купена. Злобните нападки и коментари в това отношение обаче явно не са само по нашите географски ширини.

Връчването на титлата на "Мис Хелзинки" беше разгорещено обсъждано в европейските медии, а в социалните мрежи дискусиите стигнаха до брутални и грозни изказвания, предаде 24 часа.

1839271

"Мис Хелзинки" е регионален конкурс, който иначе не би привлякъл ничие внимание, освен това на тамошните медии и би получил бегло отразяване. Само че този път победителка стана 19-годишната нигерийка Сефора Икалаба. От десетте претендентки за короната тя беше единствената цветнокожа и успя да грабне титлата.

1839270

Сефора е родена в Нигерия и пристига във Финландия на 6-годишна възраст. Изборът и за "Мис Хелзинки" бе определен от някои медии като "послание за политически коректното": "Добре дошли на Третия свят!". Вероятно това са били и аргументите на журито точно тя да спечели короната.

1839268

Но конкурсът предизвика вълна от агресивни коментари. Част от тях са откровено расистки. Обвиненията са: "Финландците са от бялата раса и тъмнокожа жена няма място в такъв конкурс дори като участничка, още по-немислимо е да го спечели". Сравняват я с "маймуна" и изреждат още куп обидни епитети.

1839273

Негативни обаче са и реакциите на хората, които подчертават, че не разделят кандидатките по цвета на кожата им. Обвиняват журито, че във финалната тройка не е избрало най-красивите участнички. За самата Сефора пък твърдят: "Тя в никакъв случай не може да бъде определена като красив модел, нещо повече - тя е откровено грозновата. Голям нос, груби черти, кривогледа".

1839272

Самата миска очевидно не се впечатлява особено от тези нападки. Тя обяснява, че се е явила на конкурса, за да докаже, че и тъмнокожите жени могат да печелят титли като красавици. Но пък и това изказване може да се приеме като расистко, защото самата тя разделя жените на бели и черни.

Сефора твърди, че е очаквала подобни нападки още преди да се запише за участие, така че е напълно подготвена за всичко, което се изсипва по нейн адрес. "Аз съм млада и нямам намерение да се отказвам", коментира високомерно момичето. И добавя, че много по-важни за нея са поздравленията, които е получила, а те никак не били малко.

Водещи

Най-четени