Хайде на чай в Слънчевата система, но къде? 03.01 | 12:19

Някъде около Сатурн ще да е...

От Антония Михайлова

Титан, спътникът на Сатурн, може да е най-удобното за пиене на чай място в Слънчевата система извън пределите на Земята, смятат британски физици в статия, публикувана в сп. Physics Special Topics.

Екипът на Хана Лерман от университета в Лестър оценил доколко Венера, Земята, Марс и спътниците на Сатурн са подходящи за любимото английско занимание. Като взели атмосферното налягане на повърхността на всяко космическо тяло, те изчислили температурата, при която на тях ще кипне 1 мол вода за чай – около 18 милилитра. Например на Калисто това ще стане при 126 келвина (минус 147,15 градуса по Целзий), а на Титан – при 384 келвина (110,85 градуса).

Александра Пол и колегите ѝ от същия университет оценили не само температурата на кипене на водата, но и последствията от изпитата на всеки космически обект чашка чай за човешкото тяло. Луната тутакси се отхвърля от физиците като място за пиене на чай – водата там ще кипне при 111 келвина (минус 162 градуса), което е само с 50 келвина по-топло от течния азот и ще предизвика "сериозни гастроентерологични проблеми".

Според изчисленията от една половинлитрова чаша лунен чай телесната температура на човек с тегло 50 килограма ще спадне до 34,8 градуса.

На Марс водата ще кипне при плюс 4 градуса по Целзий, което според авторите е "близо до идеалната температура за подаване на сладолед" – пиенето на такъв чай ще бъде доста безопасно, макар че едва ли ще е приятно.

На повърхността на Венера водата ще кипне при непрактичните 237 градуса по Целзий, но на височина около 50 километра условията за пиене на чай съответстват едно към едно на земните – затова британците съветват преди кацането да си построите платформа на такава височина, че поне да си изпиете чая.

За Титан екипът на Пол е получил съвсем други стойности на точката на кипене на водата – плюс 16 градуса по Целзий, и този чай се сторил на британците "невкусен, но годен за пиене", отбелязва РИА Новости.

Водещи

Най-четени