Каква е била женската хигиена в миналото 09.03 | 14:34

Нищо общо в наши дни

От iNews.bg

Широко известно е в какви санитарни условия живеят хората през Средновековието. Но не се говори толкова какви хигиенни навици имат разкошните красавици с романтична осанка през XVIII и XIX век.

Днес вече ни е известно, че красавиците преди 150-200 години имат немалко проблеми, свързани с хигиената. Всичко идва от това, че тогавашните лекари смятат, че редовното къпане води до инфекции, затова на хората им се налага да се борят с неприятната миризма на потта и миризмата от интимните области без баня.

Съветите на лекарите стигат дотам, че казват на хората да не се къпят, защото от водата, която минава през порите им, се разболяват, а редовното измиване на половите органи води до безплодие.

Известен факт е, че много френски монарси се къпят едва няколко пъти през целия си живот. Според някои историци няколко века назад, Изабела Френска се къпе само два пъти в живота си. Има дневници, които сочат, че това се случило при раждането ѝ и преди сватбата.

Известно е, че до ХVIII век хората изплакват само ръцете си и областите около устата. Докторите не съветват да се измива цялото лице редовно, защото това води до инфекции и загуба на зрение.

През XIX век ваните се взимат предимно по лекарско предписание. Студени или горещи, но винаги с добавена сол в тях.

Още любопитна информация за женската хигиена в миналото ще откриете само в Div.bg.

Водещи

Най-четени