Защо руските отбори са облагодетелствани на Олимпиадата 06.02 | 17:33

Научна обосновка на предимството да играеш на свой терен

От Кирил Русев

Намираме се в началото на Зимните олимпийски игри в Сочи и сме напът да видим някои вълнуващи победи и други не по-малко сърцераздирателни провали. Да, обаче някои атлети може би ще имат преимущество пред всички останали и в случая това са руснаците.

Английските психолози Марк Алън и Марк Джоунс обясняват защо науката подкрепя идеята за предимството на домакина по време на спортна среща. Учените разглеждат две хипотези във връзка с привилегията да играеш на свой терен: стандартен модел и териториален модел.

Стандартният модел включва няколко фактора, които могат да повлияят на психиката на състезателите, треньорите и съдиите, и в крайна сметка да облагодетелстват домакините. Науката демонстрира, че публиката, която в голямата си част е национална, може да въздейства по положителен начин на успеха на националния отбор (същото важи и за мачове на локално ниво). Нещо повече, реакциите на тълпата е в състояние да манипулират съдийските решения в полза на домакина и в ущърб на гостите.

По-интересното е, че дори и да няма публика, предимството на местния отбор остава в сила. Феноменът отчасти може да се дължи на умората и часовата разлика, които гостуващите атлетите претърпяват. Едно изследване открива, че за всяка часова зона, която гостите трябва да прекосят, преимуществото на домакина нараства с 20%.

Териториалният модел, от своя страна, очертава предимството на домакина като резултат от естествената склонност на играчите да отбраняват територията си. Едно изследване открива, че нивата на тестостерон при футболистите са значително завишени преди мач на собствен терен, отколкото на конкурентен стадион или на неутрална земя. Тестостеронът, от своя страна, се свързва с подобрено представяне в спорта, въпреки че връзката не е напълно изяснена и търпи критика.

Но, както Алан и Джоунс изтъкват, да играеш у дома може би носи и някои негативи. Експериментално е показано, че стресовият хормон кортизол също се повишава и като цяло атлетите се чувстват по-притеснени, когато им предстои да се състезават на своя територия. Известно е, че в подобни високостресови ситуации спортистите могат да "осакатят" уменията си в опит да контролират всяко едно свое движение и да дадат най-доброто от себе си.

Зад всеки един от тези хипотетични модели има значителни научни сведения, но са нужни доста повече данни, за да се разбере точно как състезаването на своя територия може да поощри или увреди представянето на един атлет. Междувременно можем да гледаме Зимните олимпийски игри и да преценим за себе си.  

Водещи

Най-четени