Лили Иванова и София Лорен – коя е "по-вечната" икона? 18.09 | 17:00

Това определено са две неостаряващи икони

От Беатрис Николoва

Съвсем скоро вечната София Лорен навършва 80 години (20.09) и ще отбележи юбилея си с мемоари как от бедно момиче се е превърнала в богата звезда. Книгата ще носи заглавието "Вчера, днес и утре - моят живот" и в нея ще можем да видим стари снимки, писма, бележки от звезди като Кари Грант, Франк Синатра, Одри Хепбърн, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни, пише Reuters.

Тя споделя и много пикантни истории, например как е отхвърлила опитите за сближаване на Марлон Брандо само с един бесен поглед и как Кари Грант е казал да се молят да вземат правилното решение, когато започнали да се влюбват на снимачната площадка. Книгата е като справочник "кой кой е" в световното кино от предишните 60 години.

Заглавието й е от комедийна антология в три части от 1963 г., режисирана от Виторио де Сика, в която София Лорен играе три различни роли. С главата "утре" тя сякаш иска да каже, че кариерата й още не е приключила.

1392264Най-новият филм на София Лорен - адаптация на "Човешкият глас" от Жан Кокто, излезе миналата година. София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се ражда на 20 септември 1934 г. в болница за бедни в Рим. Тя е незаконна дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа.

София Лорен е печелила две награди "Оскар" - първата през 1961 г. за ролята в "Чочарка", а втората за цялостно творчество през 1990 г. Други нейни популярни филми са "Милионерката", "Графинята от Хонконг", "Брак по италиански" и по-новият "Прет-а-порте".

България не отстъпва по икони на останалия свят. Пример е родната прима Лили Иванова. Успехите й са многобройни и отдавна са излезли от границата на родината. Наскоро родната звезда се представи с голям концерт на 30-то юбилейно издание на "Аполония" 2014. Примата на българската естрада пя пред препълнения с публика амфитеатър в Созопол. Това участие се случва след края на първата част на турнето на Лили в България.

Изпълнителката е и една от малкото българки, които са пели в зала "Олимпия” – Париж. Това е огромно признание, което малцина изпълнители, в световен мащаб, са имали. В нея са изправяли публиката на крака безсмъртни певци като Франк Синатра, Ела Фицджералд, Силви Вартан, Джони Холидей и други. Концертът на Лили Иванова в парижката "Олимпия” е поредното световно признание за уникалността на българската изпълнителка.

За жалост обаче родната вечна икона няма щастието на София Лорен да е ценена в собствената си държава или поне така смята родната прима. Лили Иванова неведнъж е споделяла, че България не я оценява достатъчно и тя не желае политиците да се "кичат" с нейния успех.

1392266"Искам моята публика тук да може да се забавлява по този начин, както сънародниците ни във Франция. Да изразява емоциите си, да има самочувствие и да бъде свободна. Да не позволява да бъде лъгана и манипулирана. Питам се къде са институциите, които трябва да пропагандират девиза "Произведено в България".

Защо не се гордеем, когато българин постигне успех, в която и да е област? Защо той не получава необходимото уважение? Смятам, че не се работи, за да се повдигне духът на тази нация. Французите ме попитаха къде са цветята от президента, премиера, министъра на културата. Защото не аз, спокойно мога да кажа, България беше в "Олимпия".", заяви примата веднага след концерта си в Париж.

Водещи

Най-четени