Кан заблестя 15.05 | 18:05

Цяло съзвездие на откриването на кинофестивала

От Марио Евстатиев

Кинофестивалът в Кан започна с ден на Стивън Спилбърг и "Великият Гетсби" на режисьора Баз Лурман, съобщи AP.

Стивън Спилбърг е председател на журито на 66-ото издание на фестивала. В журито са необичайно много звезди - Никол Кидман, Анг Лий, Даниел Отьой, Кристоф Валц. Те ще бъдат представени преди церемонията за откриването на фестивала.

На пресконференцията в Кан създателите на "Великият Гетсби" дойдоха окрилени от успеха на филма сред публиката, макар и отзивите на критиците да не са блестящи.

"Знаех, че това ще се случи - каза Лурман, като припомни за първоначалните лоши отзиви за романа през 1925 г. - Искам само хората да отидат да го гледат."

Дебютът на "Великият Гетсби" в САЩ и Канада беше силен – с приходи от 51,1 милиона щатски долара. Европейската премиера е днес вечерта в Кан, почти една седмица след Северна Америка.

Това е нетипично за Кан. Обикновено фестивалът започва със световна премиера. Блясъкът във филма обаче напълно съответства на духа на най-големия празник на киното. С него и изпълнителят на главната роля Леонардо ди Каприо се завръща на прословутия червен килим в Кан.

Ди Каприо каза, че като тийнейджър е харесвал "Великият Гетсби", но чак напоследък е разбрал романа и че това не е разказ за трагична любов, както някога си е мислел. Книгата е за мъж, който "се е опитал да стане велик Рокфелер, велик американец, но някъде по пътя той е загубил представа кой е", каза Ди Каприо, цитиран от БТА.

Ди Каприо и другите звезди от филма Тоби Магуайър и Кери Мълиган ще преминат по червения килим за откриването на фестивала.

 

Водещи

Най-четени