Как да бъдем по-продуктивни, работейки от вкъщи 22.12 | 17:00

От iNews.bg

В новата ситуация, породена от COVID-19 пандемията, една голяма част от служителите на различни компании се наложи да работят от вкъщи за пръв път. Работата от вкъщи обаче значително се различава от тази в офиса и предлага както много предимства, така и известни недостатъци. Един от основните проблеми, с които служителите се сблъскват преминавайки към хоум офис, е да се справят с всички разсейващи фактори, като запазят високи нива на продуктивност. Затова в тази статия сме подготвили няколко много ефективни съвети, които да ви помогнат да запазите концентрация и успешно да изпълнявате работните си задължения и от вкъщи. Вижте как:

Обособете отделно пространство за работа

Малко са хората, които имат достатъчно пространство вкъщи, за да превърнат цяла стая за офис. Въпреки това, опитайте да откриете малко свободно кътче в дома ви, където да сложите бюро, стол и най-необходимите ви вещи, които ви трябват, за да изпълните задачите си. Да имате свой офис кът ще ви помогне лесно да се настроите на работен режим, когато застанете на бюрото си сутрин.

Уверете се, че разполагате с всичко необходимо

Преместването от офиса вкъщи може да е стресиращо и хаотично и да забравите нещо важно. Ако все още не сте го направили, уверете се, че разполагате с всичкия необходим хардуер и софтуерни програми и приложения, които използвате по време на работния процес, включително и за комуникация с клиенти, партньори и колеги. В случай, че нещо ви липсва, постарайте се да си го набавите или инсталирате в най-кратки срокове, за да тече работния процес гладко и без забавяния.

Погрижете се да намалите разсейващите фактори

Социалните мрежи имат силата да разсеят всеки. Честите известия и съобщенията от приятели постоянно изместват вниманието от работата и докато се усетете, работният ден вече наближава към своя край, а много от задачите ви още дори не са започнати. Ако не може да изключите телефона си, тогава изключете само известията от социалните мрежи и чат приложенията. Онлайн ще откриете и различни приложения, които са специализирани в това да помогнат на продуктивността ви, като блокират известията, отчитат колко време сте загубили докато скролвате постове или гледате забавни видеа и т.н.

Другият разсейващ фактор това могат да са други членове на семейството или съквартиранти, с които споделяте дома си. Ако някой от тях също работи от вкъщи, открийте удобен начин да разпределите пространството, така че да не си пречите едни на други. Ако имате малки деца, обяснете им, че е необходимо те да не ви разсейват излишно, за да може да свършите работа в срок и след това да им дадете цялото си внимание.

Не забравяйте да си почивате

Докато в офиса винаги има колега, който ще ви подсети, че е време за обедна почивка, по време на хоум офис е много по-лесно да изгубите представа за времето и да продължите работата си часове наред, без да спирате. В краткосрочен период, това ще ви помогне да свършите повече задачи, но в даден момент може да доведе до натрупване на умора, липса на мотивация и трудна концентрация.

За да не стигате до там, уверете се, че си давате кратки почивки между задачите, а на обяд правите една по-дълга пауза. Не забравяйте да си приготвите обяд, а ако не разполагате с достатъчно време, още по-лесно е да си поръчате нещо вкусно от foodpanda.bg.

 

 

Водещи

Най-четени