В понеделник ядем спагети 11.07 | 14:22

Средностатистическото семейство на Острова на седмица вечеря три пъти заедно

От Олга Андреева

Докато официалното преброяване събира статистически данни за жилищата, семейното състояние, работата и религията, едно алтернативно "преброяване на населението", публикувано днес, разкрива други интересни данни за съвременното семейство.

Оказва се, че типичното британско семейство става в 6:57 сутрин в делник, прибира се от работа в 17:15 и си ляга в 22:39 часа. Средно едно семейство притежава 1,5 автомобила, най-често сив Ford Focus.

Общо семейството гледа 9 часа телевизия на ден, прекарва само два часа "качествено време" заедно на седмица и в понеделник яде спагети със сос Болонезе.

Проучването, обхванало 2 000 семейства, установява тенденция сред домакинствата да вечерят едни и същи блюда в съответните дни от седмицата. Така понеделникът се оказва запазен за спагетите, вторникът – за тестените храни, срядата – за пилешкото, а четвъртъкът – за пая.

Типичното семейството обикновено сяда да вечеря в 17:54 часа, но заради забързания начин на живот, всички членове се събират заедно само за три вечери в седмицата и за две закуски.

Интересно е, че във Великобритания типичното семейство ще излезе на вечеря с приятели два пъти в месеца, но сами като двойка ще излязат едва веднъж на няколко месеца.

Проучването показва още, че майките все още въртят по-голямата част от домакинството, като прекарват средно на седмица по четири часа и половина в домакинска работа и пускат пералня между 5 и 6 пъти за 7 дни.

В същото време бащите са по-склонни да ходят след останалите членове на семейството и да гасят лампите, за да се пести ток.

Въпреки че повечето семейства спорят около два пъти седмично, 80% от тях се смятат за щастливи. 

Водещи

Най-четени