В Индонезия откриха най-голямото хищно цвете 08.01 | 15:17

Рафлезията е с диаметър 120 сантиметра

От iNews

Биолози откриха в джунглите на Индонезия един от най-големите известни досега екземпляри на цветето Рафлезия, което местните наричат "цвете-чудовище”.

Снимката на гигантското растение е публикувано от откривателите му в Инстаграм, а от текста става ясно, че диаметърът му е 120 сантиметра. Това е най-голямото цвете, регистрирано някога официално от Центъра за природни ресурси на Западна Суматра.

Любопитен е фактът, че растението е пораснало на същото място, където през 2017 г. е бил регистрирана Рафлезия, държаща предишния рекорд със своите 110 сантиметра в диаметър.

Рафлезия (Rafflesia) са род растения, спадащи към групата на паразитните цветни растения. Носи името на английския изследовател сър Томас Рафълс, който пръв класифицира този род растения през 1818 г. Рафлезията се среща в екваториалните гори на Югоизточна Азия.

Познати са 22 вида рафлезии, по-голямата част от които се срещат на островите Суматра и Борнео в Индонезия. Само 3 вида се срещат извън тези 2 острова и те се срещат основно на п-в Малака и Филипините. Рафлезията е паразитно растение, което живее като се храни с растителните сокове на различни растения, предимно лиани.Паразитира върху корените ѝ, като изсмуква нужните ѝ хранителни вещества. Поради това тя няма корени и стъбло, а се състои единствено от голям цвят.

Този цвят е най-големият в света — при най-едрият представител на род рафлезии Рафлезия Арнолди (Rafflesia arnoldii) цветът има диаметър повече от 1 метър, а теглото на цвета може да достигне 11 - 15 кг. Той е покрит обикновено със ситни светли петна. Цветът му обикновено е ярък, като при различните видове варира от оранжев до тъмночервен и лилав.

Ярката окраска на съцветието привлича различни насекоми. Тъй като в екваториалните гори светлината и хранителните вещества се поемат в най-голямо количество от високите дървета до почвата не достига почти нищо и поради това рафлезията освен паразит е и хищник. Тя се храни с насекомите, които привлича чрез пъстрите си цветове, или с миризмата, която създава около себе си на развалено месо; и ги улавя, когато те влязат в големият отвор по средата на цвета.

Изключителното при рафлезиите е, че животът им продължава само 6 – 9 дни.

 

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени