Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни 07.12 | 18:44

Това решиха с явно гласуване представителите на държавите-участнички в организацията

От iNews

Специализираната прокуратура бе избрана за ръководител на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, с мандат от 4 години. Това решиха с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация.

Постоянната конференция е създадена на 27 май 2016 г. в Белград. Целите на организацията са засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички в съответствие с техните правни системи, подпомагане на сътрудничеството по молби за правна помощ и установяване на директна връзка между прокурорските институции.

Учредители на организацията са Националната дирекция "Антимафия и борба с тероризма" на Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро "Антикорупция" на Румъния. Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията, желание за участие е заявила прокуратурата на Австрия.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализираната прокуратура е втората след Прокуратурата на Сърбия, която оглавява Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност.

 

Водещи

Най-четени