Европейската агенция по убежището ще направи България по-защитена, убедена е Елена Йончева 03.07 | 14:29

Така ние няма да разчитаме на благоволението на тези, които управляват в даден момент в Турция, заяви евродепутатът

От iNews

"България ще бъде вече много по-защитена и ще разполага с допълнителни инструменти, за да се справи с една евентуална бежанска вълна, която идва най-вече от Турция". това каза в интервю за БНР евродепутатката Елена Йончева, коментирайки споразумението, постигнато в края на Португалското председателство на Съвета на ЕС, за създаване на нова Европейска агенция по убежището. Като основен докладчик по темата тя определи пълноправния статут на агенцията като огромен пробив за Европа и за България и нарече споразумението историческо.

По думите ѝ досега големият натиск от мигранти е бил поеман предимно от държавите на първа линия - Италия, Испания и България.

"Една такава агенция, която увеличава своите правомощия, инструменти и бюджет, ще може да филтрира действителните бежанци, бягащи от война, и тези, които нямат основание да искат убежище, а са икономически емигранти. ... Тази агенция ще ни помогне да се справяме с миграционния натиск и няма да разчитаме на благоволението на тези, които управляват в даден момент в Турция, например", обясни още Йончева.

Тя подчерта, че е от български интерес да има обща европейска политика на солидарност, която да позволи търсещите убежище, когато влязат в България, да бъдат разпределени в останалите държави от ЕС:

"Европейската агенция по убежището е в интерес на нашата национална сигурност".

Водещи

Най-четени